Mnogima je danas život bez perilice posuđa nezamisliv, no da bi perilica dugo i kvalitetno prala posuđe potrebno se posvetiti i njezinom održavanju, a korak je to koji mnogi preskaču ili zaboravljaju.
Da, i perilicu treba prati!
Iz perilice se mogu širiti neugodni mirisi. Stoga, povremeno je prebrišite krpom namočenom u vodu i bijeli ocat. Posebno obratite pozornost na manje vidljive dijelove perilice. Ne zaboravite oprati filter, jer ostaci hrane mogu začepiti rupe stvarajući truo i neugodan miris.
Unutrašnost perilice može se očistiti i sodom bikarbom i starom četkicom za zube. Za dezinfekciju može se dodati i nekoliko kapi esencijalnog ulja čajevca, lavande ili eukaliptusa. Pravilna uporaba kućanskih aparata i njihovo redovito čišćenje produžuje njihov vijek. Jednom mjesečno uključite praznu perilicu. Odaberite program s najvišom temperaturom i dodajte vinski ocat, odličan je za odmašćivanje.
Za borbu protiv kamenca stavite u košaricu pola limuna. I ono najvažnije: Prije stavljanja posuđa u perilicu, treba ga isprati ili čistiti komadom papira. Jedna od najčešćih pogrešaka kod upotrebe perilice za posuđe je krivo postupanje s uređajem, stoga se valja strogo držati uputstva. Tako ćete svakako produžiti radni vijek perilice. U perilicu nikad ne stavljajte ostatke hrane. Perilicu mogu začepiti čak i mrvice kruha.
Velika greška je i pretrpavanje perilice. Iako nije velika greška, bolje je koristiti tekući deterdžent, jer se tableta često ne otopi do kraja, a to povećava rizik od začepljenja cijevi perilice s posljedičnim rizikom loma ili kvara. Uvijek se držite preporučene doze deterdženta, pretjerivanje znači loše isprano posuđe.
Ako imate perilicu posuđa s filterom za ručno čišćenje, ako ga redovito ne čistite, u jednom ćete trenutku osjetiti neugodan miris ili vidjeti mrlje na čistom posuđu. Filter perilice posuđa valjalo bi čistiti barem jednom mjesečno. Ako se nakupi previše prljavštine perilica neće moći raditi i vjerojatno će poplaviti. Filter ćete najučiknovitije očistiti vrućom vodom, deterdžentom za pranje posuđa i starom četkicom za zube. Ako je nakupljena tvrdokorna masnoća ostavite pola sata da se namače prije samog zahvata ribanja, piše Living.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!