Iako vam sijede možda idu na živce, nikada ih ne biste trebali čupati: Evo zašto

Lifestyle 24. velj 202410:15 0 komentara
Pexels

Sigurno su vam barem jednom rekli da će vam nakon čupanja sijede vlasi rasti još brže i gušće. No je li čupanje doista poticaj njihova rasta?

“Sijeda boja se ne širi kada čupate kosu. Međutim svaki put kad iščupate vlas, uklanjate i folikul, pa je preporuka da se bijela vlas ostavi onakva kakva jest'”, rekao je dermatolog Hamdan Absdullah Hamed, također suosnivač online platforme posvećene prirodnim rješenjima za njegu kose.

Naime, iako čupanjem vlasi nećete pospješiti rast sijede kose, ipak biste se trebali pokušati suzdržati od te navike jer na taj način možete oštetiti folikule, prenosi tportal.hr.

A kada je riječ o sijedoj kosi, tu su pitanja koja mnoge zanimaju, uključujući zašto se pojavljuju i je li najbolje jednostavno prihvatiti taj novi izgled.

Stručnjaci se slažu da izgled bijelih ili sijedih pramenova ovisi o raznim čimbenicima, uključujući genetiku, dob i prehranu. ‘Kako starimo, prolazimo kroz niz hormonalnih promjena koje uzrokuju pojavu sijede kose u određenoj dobi’, objasnio je dr. Patrick Davis.

Kako navodi Centar za zdravo starenje Columbine Health Systems, koji je dio Državnog sveučilišta Colorado, do 50. godine života polovica muškaraca i žena imat će najmanje 50 posto sijede kose. A takva statistika jasno ostavlja prostora za druge čimbenike.

Najlakši način da predvidite kada ćete osijedjeti je da pogledate svoje roditelje te bake i djedove.

“Ako su oni imali sijedu kosu u relativno mladoj dobi, onda postoji velika šansa da će se to dogoditi i vama”, kaže Hamed.

A osim tih nepromjenjivih čimbenika, ono što i kako jedemo može snažno utjecati na pojavu sijedih vlasi. Točnije, studije potvrđuju da nedostatak vitamina B12, D3 i kalcija može biti povezan s preranom pojavom sijedih.

“Vitamin B12 posebno je uključen u proizvodnju krvnih stanica, pa je neophodan kada je u pitanju rast kose”, objasnio je Hamed.

Također napominje kako se smatra da vitamin D3 potiče stvaranje novih folikula dlake, što rezultira zdravijom i punijom kosom, dok kalcij pomaže u lučenju određenih hormona koji mogu potaknuti i rast. Međutim, iako iz toga prirodno slijedi zaključak da dodavanje tih elemenata dnevnom unosu vitamina može spriječiti promjenu boje kose, to vrlo često ipak nije slučaj.

“Uzimanje dodataka prehrani moglo bi malo poboljšati stvari. Ali to stvarno ovisi o mnogo faktora”, rekao je Hamed. Prema njegovim riječima, sijeda kosa uzrokovana nedostatkom hranjivih tvari izgleda drugačije od promjene boje uzrokovane starenjem.

“U nekom slučajevima pogledat ćete kosu i primijetiti da su gornji i donji dio različite boje. To znači da imamo posla s nedostatkom hranjivih tvari, pa bi dodavanje vitamina moglo pomoći”, napominje.

Međutim to će samo spriječiti da nova kosa postane sijeda – nećete moći poništiti već nastalu štetu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!