Ima li pranje riže prija kuhanja ikakavih zdravstvenih prednosti?

Lifestyle 05. tra 202422:53 0 komentara
Pexels

Stručnjaci kažu da je istina da ispiranje riže može dovesti do toga da ona postane pretjerano ljepljiva i da poprimi oblik oblaka.

“Pranje riže prije kuhanja pomaže u uklanjanju lokalnog škroba, što riži daje pahuljastiju teksturu kada se kuha”, rekla je za Kaitlin Sass, prehrambena znanstvenica i viša voditeljica istraživanja i razvoja tvrtke Lundberg Family Farms.

Kada se taj škrob smanji, zrna riže se neće lijepiti jedno za drugo, što dovodi do manje grudastog rezultata.

Osim njezine kulinarske primjene, postoji još jedan razlog zbog kojeg biste mogli oprati rižu – to će je učiniti sigurnijom za jelo, piše Health.

Ispiranje riže moglo bi pomoći pri ispiranju nepoželjnih materijala, rekla je Sass, uključujući sve ostatke otpada koji bi mogli putovati od farme do stola, poput prljavštine ili sitnih kamenčića.

Pranje bi također moglo ukloniti dio mikroplastike iz pakiranja hrane. Studija iz 2021. u Journal of Hazardous Materials otkrila je da pranje riže prije kuhanja smanjuje kontaminaciju plastikom za 20 do 40 posto.

Loše strane pranja riže

Iako pranje riže može poboljšati njezinu teksturu i riješiti se neželjenih materijala, ipak ne želite ostaviti zrna riže da se predugo namaču, preporučuje Sass.

“Uzastopno ispiranje ili namakanje riže kroz dulja vremena prije kuhanja može lišiti neke njezine hranjive tvari”, objasnila je.

Dok pranje riže uklanja lokalni škrob, također može ukloniti malu količinu korisnih vlakana koja se nazivaju otporni škrob, rekao je Janulewicz. Međutim, ovaj otporni škrob – povezan s poboljšanom funkcijom crijeva i stabilnom razinom šećera u krvi – zapravo se može povećati ako se riža drži u hladnjaku.

Ali ispiranje riže također može smanjiti hranjive tvari poput željeza ili vitamina B topljivih u vodi, uključujući folat, niacin i tiamin, dodao je Janulewicz. Zapravo, kuhanje riže u velikim količinama vode—metoda koja se koristi za smanjenje arsena—može smanjiti razine ovih hranjivih tvari za 50 do 70 posto. Ako ste zabrinuti unosite li dovoljno ovih hranjivih tvari u svoju prehranu, možda biste trebali preskočite ispiranje riže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!