Ispucali vrhovi: Tretmani će teško pomoći, ali ovo bi moglo spriječiti problem

Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

Lijepa, njegovana i nježna kosa ne mora biti samo nešto što viđamo na reklamama, no za dobre rezultate je potrebna dobra briga. Ispucali vrhovi i suha kosa mogu stvarati velike probleme jer ukazuju da kosi nešto nedostaje te da nije dovoljno elastična.

Pitanje koje se često postavlja je trebam li rezati ispucale vrhove ili ih mogu riješiti nekim tretmanom? No, nisu svi ispucali vrhovi isti, točnije, nemaju isti rascjep zbog čega se trebaju i drugačije tretirati. Vrsta ispucane kose ovisi o količini oštećenja te uzroka oštećenja. Tako nisu jednaki ispucali vrhovi kod obojane ili izbjeljivane kose kao kod prirodne kose. Razlika u ispucalim vrhovima je i kod ravne te kovrčave kose.

Uzrok ispucalih vrhova

Kosu može oštetiti više stvari. Uzroci ispucalih vrhova mogu biti:

– boje za kosu
– izbjeljivač
– vrući alati za ravnanje ili kovrčanje kose
pretjerano izlaganje suncu
– vrući fen
– oštro četkanje

Kad je kosa ispucala tako da se dijeli na dva djela, obično se radi o početnom rascjepu, dok će kod više dijelova rascjepa vjerojatnije trebati rezati sav oštećeni dio.

Tretman za ispucale vrhove?

Iako brojni frizerski saloni nude različite tretmane za ispucale vrhove, rijetko koji tretman će zaista moći popraviti situaciju, više će je zakamuflirati. Ako dugo ne tretirate ispucale vrhove oni će se činiti još više ispucalima i kosa će još gore izgledati. Zbog toga se savjetuje pri prvoj pojavi ispucalih vrhova reagirati, po mogućnosti šišanjem.

Ako baš želite održati dužinu kose i ne želite je šišati, postoje neki tretmani koji će na kratko vrijeme učiniti da kosa ponovno lijepo izgleda. Ti tretmani trebali bi zaštititi vrh kose pa se preporučuje korištenje ulja za kosu, maski i regeneratora koji će “zatvoriti” vrhove na način da se ne šire kad su ispucali.

Ovo su proizvodi koji bi mogli imati uspjeha:

– regeneratori koji se ostavljaju u kosi, a ne ispiru
– regenerirajuće maske za kosu koje se ostavljaju oko 10 minuta i koriste svaka tri pranja
– sprej za zaštitu kose od vanjskih utjecaja i topline
ulje za kosu
– serum za kosu

Kod korištenja regenerirajućih proizvoda treba biti oprezan i obično ih koristiti samo na vrhovima kose, a ne i na tjemenu. Obično se radi o intenzivnim proizvodima koji bi mogli izazvati iritacije ili poremećen okoliš tjemena. Iz tog razloga se svakako preporučuje korištenje prirodnih ulja za kosu poput čičkovog ulja, ricinusovog ulja i kokosovog ulja protiv suhe kose. Iako je to teško, ulja bi mogla prodrijeti u vlakna kose i tako zadržati ispucale vrhove na mjestu koji tada neće izgledati kao da su raščupani i ispucali. Ulje za kosu se može nanositi na suhu ili vlažnu kosu, a to će pisati na uputama proizvoda.

Premda je to možda teško čuti, ali najbolji i jedini pravi tretman za ispucale vrhove je – šišanje.

Umjesto šišanja ispucalih vrhova – prevencija

Kako se ne bi doveli do situacije da morate razmišljati o tome koliko kose odrezati zbog ispucalih vrhova, postoje neke stvari koje možete činiti kao prevenciju i tako produžiti period između dva šišanja.

Nemojte koristiti vruće alate

Ako želite lijepu, valovitu ili kovrčavu kosu, a prirodno ste ravni, pokušajte s alternativnim načinima stvaranja lokni poput vezanja u svilenu traku preko noći.

Korištenje vrućih alata za kosu poput figara i pegle sigurno će s vremenom utjecati na stvaranje ispucalih vrhova. Ako baš morate koristiti vruće alate, prije istih na kosu nanesite sprej za zaštitu od visokih temperatura koji će ublažiti negativan utjecaj. Što se tiče sušila za kosu, pokušajte kosi dopustiti da se osuši na zraku, a ako već koristite sušilo, neka to bude na niskoj temperaturi.

Nemojte trljati kosu u ručniku

Trik za manje ispucalih vrhova i što manje raščupane kose je da prestanete koristiti klasičan ručnik za brisanje tijela za sušenje kose.

Ručnici od frotira su obično dosta grubi i stvaraju dodatni elektricitet što podiže kosu pa je trljanjem još više uništavamo. Umjesto frotirnog ručnika, odaberite pamučnu majicu koju više ne koristite ili poseban ručnik od mikrofibre koji neće oštetiti kosu i izazvati ispucale vrhove.

Koristite sprej za zaštitu

Dobro je poznato da sunčeva svjetlost, koliko god je dobra, može biti i loša za našu kožu i kosu. Uz kremu za zaštitu od sunca za kožu, koristite i sprej za zaštitu od topline za kosu. Takvi proizvodi će pomoći u smanjivanju ispucale kose i duže je održati vitalnom i zdravom. Također, ne zaboravite i na nanošenje kreme za sunčanje na tjeme, ili još bolje – koristite kape i šešire dok boravite na suncu.

Promijenite četku za kosu

Na tržištu postoje brojne različite četke za kosu, no manje je poznato da neke mogu izazvati pojačano pucanje vrhova kod određenih tipova kose. Dobra četka za kosu ne mora puno koštati, već bi trebala nesmetano prolaziti kroz kosu. Zbog toga će odabir više ovisiti o gustoći i izgledu kose. Kosu nemojte četkati dok je mokra, već samo kad je gotovo potpuno suha. Do tada je možete lagano razdvajati prstima.

Također, prilikom četkanja kose počnite s donjim dijelom kose, vrhovima, ali nikako to nemojte činiti oštro, već radije češljajte dio po dio dok se sve ne otpetlja. Nanošenje regeneratora koji se ne ispire u tome može puno pomoći. Tek kada ste iščešljali cijeli donji dio kose možete krenuti prema gore.

Nabavite svilenu jastučnicu

Nismo niti svjesni koliko kose nam puca za vrijeme spavanja. Dok se okrećemo moguće je da je čupamo na sve strane, ali je tako i polako uništavamo. Ako spavate na nekom tvrdom materijalu ili još gore, na poliesterskim jastučnicama, doći će do elektriziranja kose koja je tada više sklona pucanju. Najbolji odabir su svilene jastučnice jer neće elektrizirati kosu, a uz to su one i najbolji odabir za kožu lica.

Uz to, za kovrčavu, ali i ravnu kosu, može se preporučiti nošenje svilene kape za kosu za vrijeme spavanja. Kapa ili marama će kosu držati na mjestu i tako smanjiti moguća oštećenja.

Šišajte kosu kada je potrebno

Što prije se odlučite na rezanje ispucalih vrhova, to će vam kosa bolje izgledati. Držanje ispucalih vrhova koje tretirate uljima ne čini ništa dobro za vašu kosu jer ispucali vrhovi mogu oštetiti i ostatak vlasi. Kada ispucali vrhovi počnu biti vidljivi – vrijeme je za šišanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari (0)

Prikaži sve komentare