Izabrana riječ godine

Lifestyle 01. pro 202308:19 1 komentar
Pixabay / Ilustracija

U svijetu preplavljenom manipulacijama slika i dezinformacija, engleska riječ "authentic" (autentičan) bila je najtraženija u 2023. u Sjedinjenim Državama u najpoznatijem rječniku Merriam-Webster, objavila je ta nakladnička kuća.

Riječ koja upućuje na to da su Amerikanci i zabrinuti suočeni s raspravama o umjetnoj inteligenciji, identitetu ili društvenim mrežama, bila je najčešće tražena na internetskom rječniku, navodi Merriam-Webster u priopćenju.

Ta nakladnička kuća – čija su izdanja referentna – ponajviše rječnici, navodi da su medijski ultraslavne osobe kao što je pjevačica Taylor Swift, inzistirale ove godine na važnosti da se bude autentičan.

Nezaobilazni magnat Elon Musk pozivao je čelnike i donositelje odluka da se na društvenim mrežama izraze “na autentičan način”.

Riječ “authentic” tako je po broju konzultacija na mreži potukla “deepfake”, riječ koja označava soficisticiranu tehnologiju manipuliranja audio-vizualnim sadržajima.

Među finaliste ušla je i riječ “coronation” (krunidba), koja je bila najčešće tražena u rječniku u svibnju kada je okrunjen britanski prijestolonasljednik i postao kralj Charles III.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare