Je li moguće upiti vitamin D kroz prozorsko staklo?

Lifestyle 16. ožu 202306:42 1 komentar
Pexels/Ilustracija

Postoje zdravstvene prednosti upijanja vitamina D putem sunčeve svjetlosti... Ali, morate li uopće izaći van da biste upili vitamin D?

Sunčeva energija pretvara kemikaliju u vašoj koži u vitamin D3, koji se prenosi u jetru, a zatim u bubrege kako bi ga transformirali u aktivni vitamin D, piše TheHealthy.

Ultraljubičasto B zračenje (UVB) vrsta je sunčevog zračenja koje pokreće proizvodnju vitamina D u tijelu i pretvara ga u aktivni oblik vitamina D, ali kako se pokazalo, UV zračenje uglavnom blokira obično prozorsko staklo.

Dakle, ovdje postoje dvije loše vijesti: prvo, vitamin D ne možete dobiti kroz prozor – i drugo, prodiranje sunca kroz prozorsko staklo može oštetiti vašu kožu. Budući da staklo apsorbira svo UV zračenje, izlaganje kože sunčevoj svjetlosti koja prolazi kroz staklo, pleksiglas i plastiku neće rezultirati proizvodnjom vitamina D u koži. Ali staklo ne blokira UV zrake, tako da je oštećenje sunca uzrokovano izlaganjem kroz prozore još uvijek problem.

Važno je napomenuti da zapravo ne dobivamo vitamin D od sunca na isti način na koji ga dobivamo kroz suplemente ili jedući hranu poput tunjevine, lososa ili jaja. Ono što se događa je da tijelo proizvodi vitamin D kada je izloženo UV zrakama, što pokreće sintezu vitamina D.

Većinu UV zračenja (290 do 320) nanometara apsorbira ozonski omotač i najviše ga ima kada je sunce u ljetnim mjesecima između 10 ujutro i 14 sati poslijepodne.

Ne morate provoditi puno vremena na suncu – liječnici predlažu 10 do 15 minuta. Također, nanesite kremu za sunčanje. I dalje ćete imati izloženost koja je potrebna vašem tijelu za proizvodnju vitamina D.

Ako se ne izlažete dovoljno redovito sunčevoj svjetlosti, možete jesti više hrane bogate vitaminom D ili pronaći pravi dodatak vitaminu D na temelju vaših prehrambenih potreba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare