Je li sigurno čuvati otvorene konzerve hrane u hladnjaku?

Lifestyle 26. sij 202406:50 0 komentara
Pexels

Većina nas ima ne baš savršene navike kada je u pitanju spremanje hrane - posebno kada je u pitanju konzervirana hrana. Najlakše je baciti konzervu slanutka u hladnjak s plastičnom folijom preko nje dok ne odlučite da želite upotrijebiti ostatak.

Ali nakon godina slušanja kako hlađenje hrane u konzervama nije najbolja praksa, vrijeme je da jednom zauvijek saznamo je li to sigurno.

Možete li čuvati hranu u otvorenim konzervama?

Prema izvješću USDA Shelf-Stable Food Safety, potpuno je sigurno hladiti neiskorištene ostatke hrane u konzervi. Međutim, i USDA i Gitanjali Kundu, asistent profesora biologije na Brookdale Community Collegeu u Lincroftu, New Jersey, slažu se da prebacivanje ostataka hrane u staklenu ili plastičnu posudu za skladištenje može pomoći u očuvanju kvalitete i okusa hrane, prenosi livestrong.com.

Budući da se hrana izlaganjem kisiku također izlaže bakterijama i mikroorganizmima u zraku, Kundu preporučuje da uvijek zatvorite svoje posude. Ako to ne učinite, mogli biste riskirati izlaganje ostataka hrane klicama koje se prenose zrakom, od kojih bi vas neke mogle razboljeti, kaže ona. “Postoji potencijalna razgradnja hrane, što može uzrokovati zdravstvene rizike.”

Također postoji zabrinutost zbog BPA u limenkama, dodaje ona, koji bi mogao “iscuriti iz aluminija i kositra.” Smatra se da BPA, premaz koji oblaže unutrašnjost mnogih limenki, oponaša estrogen i može biti povezan s “razvojem i progresijom raka”, prema studiji iz siječnja 2015. objavljenoj u ‌Medicine‌, iako su potrebna dodatna istraživanja na ljudima.

Također je utvrđeno da niske doze izloženosti BPA izazivaju kemorezistenciju na inače učinkovite tretmane raka, prema sveobuhvatnom pregledu objavljenom u ‌Environmental Science and Pollution Research‌ u ožujku 2021. Ipak, možda biste se trebali odlučiti za konzerviranu hranu koja jasno navodi ” bez BPA” kada je to moguće.

Koliko dugo hrana može ostati svježa u limenci?

Vrsta hrane koju imate u toj otvorenoj konzervi može pomoći u određivanju koliko dugo je možete ostaviti u hladnjaku. Visoko koncentrirani konzervirani proizvodi, poput kondenziranog mlijeka, često ostaju sigurni za konzumaciju dulje od manje koncentrirane hrane, poput pileće juhe, kaže Kundu, dodajući da će se meki konzervirani sirevi poput mozzarelle pokvariti brže od crnog graha.

Sve u svemu, Kundu predlaže izbjegavanje stavljanja otvorene konzerve u hladnjaku.

“Hranu biste trebali staviti u staklenu ili plastičnu posudu i čvrsto je zatvoriti [kako biste spriječili] mikroorganizme [od] ulaska”, savjetuje Kundu. Razmislite o ulaganju u set za pohranu od stakla. Ili, ako inzistirate na tome da hranu držite u konzervi, dobro je pokrijte kad je stavljate u hladnjak.

Je li konzervirana hrana uopće zdrava?

U hladnjaku ili ne, imajte na umu da konzervirana hrana često ima veliku količinu soli.

“Puno puta konzervirana hrana sadrži konzervanse, a neka se čuva u veoma slanim uvjetima, kaže Kundu. Brzo ispiranje pod mlakom vodom može pomoći u uklanjanju dijela dodane soli iz konzervirane hran.

Naravno, ako nešto u samom procesu konzerviranja nenamjerno pođe po zlu, i vaša hrana može predstavljati opasnost.

“Ponekad, bakterijske stanice mogu polagano rasti ako proces konzerviranja ili sterilizacije nije prošao dobro”, kaže Kundu. Uprava za hranu i lijekove (FDA) upozorava da pripazite na oštećene limenke, jer mogu sadržavati zagađivače kao što je ‌Clostridium botulinum‌, koji može uzrokovati botulizam.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!