Luč i češnjak su sastoji koje često koristimo u kuhinji, a poboljšavaju okuse brojnih jela. Ne samo da su ukusni nego su bogati i raznim hranjivim tvarima. Primjerice, luk je odličan izvor vitamina C, vitamina B6, kalija, a češnjak vitamina C, vitamina B6, kalija, kalcija, fosfora, bakra i mangana.
No, što kada ove namirnice proklijaju? Je li sigurno pojesti luk i češnjak koji su proklijali?
Glavni razlog zašto luk i češnjak proklijaju je vlaga. Nije neobično da proklijaju, a kada primijetite male zelene klice na ovim namirnicama, trebate znati da su i dalje jestivi.
Nakon što proklijaju, okus im se može malo promijeniti, ali nisu ni toksični niti će vam naštetiti pa ih možete slobodno konzumirati i dalje.
Klice mogu biti gorke, a ta gorčina se dodatno osjeti ako jedete sirovi luk ili češnjak koji su proklijali, piše Times of India. Ako vam to smeta, jednostavno odrežite klicu. Ako nema tragova truljenja ili plijesni, luk i češnjak su sigurni za konzumaciju.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!