Je li vaše plaćanje ugroženo? Ovo je 7 načina na koje spriječiti krađu

Lifestyle 24. svi 202407:01 0 komentara
Freeimages/Bongani (ilustracija)

Lažni čitači kreditnih kartica najčešće se nalaze na benzinskim postajama. Stručnjaci upozoravaju na znakove koji bi mogli upućivati na to da je bankomat koji koristite prije vas dirao netko neovlašten.

“Lažne čitače kartica nije uvijek lako vidjeti, zbog čega su prevaranti uspjeli ukrasti više od milijardu dolara godišnje”, upozorava Mark Pierce, računovođa, odvjetnik i osnivač Wyoming Trust and LLC Attorney.

No, to ne znači da je sva nada izgubljena, prenosi bestlifeonline. Postoji nekoliko crvenih zastavica koje bi mogle značiti da je terminal za plaćanje ugrožen. Zapravo, evo sedam različitih načina da uočite lažne čitače kreditne kartice.

1. Pomičite čitač kartica

Prva stvar koju biste trebali učiniti prije korištenja bilo kojeg čitača kartica je lagano ga pomicati.

“Labavo prianjanje moglo bi ukazivati na prisutnost lažnog čitača”, kaže on.

Ako se čitač kartica pomakne ili možete otkinuti bilo koji dio s njega, nemojte koristiti uređaj i obavijestite zaposlenika. “Autentični čitači kartica su robusni i ne odvajaju se brzo”, potvrđuje Ryze

2. Potražite druge neobičnosti

Labavo prianjanje nije jedini izdajnički znak neovlaštenog otvaranja. Druge neobičnosti koje bi mogle upućivati na lažni čitač kreditne kartice mogle bi uključivati “pogrešno poravnate dijelove, ljepljive ostatke ili promjenu boje”, prema Amishavu.

“Ako dotični terminal izgleda drugačije od drugih u blizini, to bi moglo ukazivati na neovlašteno diranje”, upozorava on.

Također biste trebali provjeriti oblik čitača kartica za bankomate prije korištenja, prema FBI-u. Agencija kaže da je normalan čitač kartica obično konkavan, što znači da je zakrivljen prema unutra. S druge strane, skimeri imaju tendenciju izvijanja prema van u konveksniji oblik.

3. Opipajte tipkovnicu

Ako stvarni čitač kartica nije ugrožen, tipkovnica bi mogla biti. Stoga vodite računa i o tome.

“Ponekad kriminalci dodaju lažnu tipkovnicu preko originalne kako bi uhvatili PIN-ove”, kaže Amishav. “Ako vam se čini da je tipkovnica deblja ili spužvastija, nastavite s oprezom.”

4. Provjerite ima li kamera.

Prevaranti mogu koristiti skrivenu kameru pored uređaja za skimer kako bi snimili PIN brojeve kupaca, prema FBI-u. Te su kamere općenito skrivene na prednjoj strani stroja ili negdje u blizini, poput rasvjetnog tijela.

Imajući to na umu, Latham savjetuje čitatelje da “pripaze na bilo kakve sumnjive rupe ili predmete koji bi mogli sakriti kameru namijenjenu snimanju unosa PIN-a.”

5. Koristite Bluetooth na telefonu

Bluetooth značajka vašeg telefona mogla bi uočiti lažni čitač ako uređaj emitira signal za prijenos ukradenih podataka, prema Lathamu.

“Aktivirajte Bluetooth na svom telefonu i potražite uređaje u blizini”, preporučuje. “Lažni čitači se mogu pojaviti kao neobični ili nepoznati nazivi uređaja u vašim Bluetooth postavkama, često kao niz brojeva i slova.”

Ali ako se ništa ne pojavi, to ne jamči da terminal za plaćanje nije ugrožen.

“Iako ova metoda može pokazati prisutnost lažnog čitača, nije sigurna jer ne koriste svi +Bluetooth i drugi uređaji također mogu pokazivati slične identifikatore”, upozorava Latham. “Kombinirajte ovu tehniku s fizičkim provjerama čitača kartica i budnim promatranjem svoje okoline.”

6. Vodite računa o tehnologiji prisluškivanja terminala

Wes Kussmaul, stručnjak za kibernetičku sigurnost i privatnost koji je osnovao The Authenticity Alliance, predlaže da svoju karticu dodirnete umjesto da je provlačite kako biste spriječili prevarante da pristupe nešifriranim informacijama na vašoj magnetskoj traci.

“Prisluškivanje koristi AC tehnologiju, koja generira jedinstveni kod za šifriranje za svaku transakciju”, objašnjava. “To prevarantima čini gotovo nemogućim da vam ukradu podatke o kartici.”

Ali neispunjenje ovog oblika plaćanja također bi vam moglo pomoći da lakše uočite lažni čitač kreditne kartice.

“Ako terminal za plaćanje ima ikonu slavine, ali dodirivanje ne radi, možda ga je ugrozio skimer”, kaže Kussmaul. “U tom slučaju posebno je važno ne pribjegavati provlačenju kartice.”

7. Pazite na oštećenu sigurnosnu traku

Budući da su benzinske postaje jedna od najčešćih meta za kupce kreditnih kartica, zaposlenici će često staviti sigurnosnu traku ili naljepnice preko ploče svake pumpe kao “dodatnu sigurnosnu mjeru”, prema Ryzeu.

“Ako nađete da su ove naljepnice potrgane ili slomljene, savjetujem vam da odustanete od korištenja čitača kartica”, poziva on.

Također možete vidjeti riječ “ništa” na jednoj od ovih naljepnica ako je ploča pumpe otvorena, “što znači da je stroj neovlašteno diran”, prema Federalnoj komisiji za trgovinu (FTC).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!