Jedan predmet u kuhinji nikada niste oprali, a tu najčešće živi salmonela, upozoravaju stručnjaci

New Africa/Shutterstock

Ove posudice se lako mogu kontaminirati tijekom kuhanja piletine, puretine ili druge kontaminirane hrane.

Kada čistimo kuhinju, nikad ne pomislimo na bočice sa začinima. Pazimo da uvijek temeljito operemo daske za rezanje, radnu površinu, sudoper, posuđe pa čak i kantu za smeće, a bočice sa začinima peremo rijetko ili nikada, prenosi City magazin.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuje da u SAD-u svake godine ima 1,35 milijuna infekcija salmonelom i 420 smrtnih slučajeva. Za potrebe ovog istraživanja, objavljenog u Journal of Food Protection, znanstvenici su okupili 317 odraslih osoba kako bi u kuhinjama različitih veličina pripremali identične pureće hamburgere. Neki su kuhali u malim kuhinjama kakve imamo u svojim domovima, a neki u velikim, industrijskim kuhinjama.

Ispitanici nisu znali da će njihov kuhinjski prostor kasnije biti testiran na salmonelu. U mljevenu puretinu prethodno je ubrizgana kemikalija koja djeluje slično kao što bi djelovala salmonela kada kontaminira površinu ili prostor.

Nakon kuhanja iz kuhinja su uzeti uzorci za provjeru prisutnosti salmonele. Objekti s daleko najvećom učestalošću kontaminacije bili su upravo spremnici za začine.

Kontaminacija je otkrivena u gotovo polovici njih, odnosno njih 48. S druge strane, kontaminirano je tek nešto više od 20 posto dozatora deterdženta, dok ostali artikli nisu bili uopće kontaminirani.

Dr. Donald Schaffner, jedan od autora studije, objasnio je da mnogi ljudi kada kuhaju u svojim domovima zaborave obrisati boce sa začinima nakon upotrebe. U svakom slučaju, ovo je istraživanje pokazalo da svaka posuda sa začinima koju dodirnete dok pripremate sirovo meso može biti kontaminirana, a toga bismo trebali biti svjesni prilikom kuhanja.

Simptomi salmonele:

– mučnina

– povraćanje

– proljev

– bol u trbuhu

– groznica

– povišena temperatura

– glavobolja

– krv u stolici

Na što treba posebno paziti:

– prljave ruke

– prljavi kuhinjski pribor

– prljavu randu površinu

Treba izbjegavati:

– nedovoljno termički obrađeno meso

– kolače sa sirovim jajima

– već kuhanu hranu koja dugo stoji izvan frižidera

– nekoliko puta podgrijavanu hranu

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok