Jesu li određene krvne grupe podložnije autoimunim bolestima? Evo odgovora

Lifestyle 20. pro 202108:27 > 08:59 0 komentara
epruveta, laboratorij, krv, istraživanje, covid
Pexels / Ilustracija

Neka istraživanja kažu kako je moguće da ste radi krvne grupe podložniji autoimunim bolestima.

Dr. Karl Landsteiner je dobio i Nobelovu nagradu radi stvaranja sistema krvnih grupa ABO, a najpoznatija je metoda klasifikacije krvnih grupa.

Koje krvne grupe postoje?

Krvna grupa je određena tipom proteina koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima koji se nazivaju antigeni i po njima grupa dobiva naziv. Na primjer krvna grupa A ima A antigene, tu su još B, AB i O. Sigurno znate da postoji negativna i pozitivna krvna grupa, a radi se o prisutnosti antigena koji se zove Rh faktor, pa ako je vaša krvna grupa A + to znači da antigen se nalazi na površini crvenih krvnih zrnaca, a grupa – znači da ga nema.

Koja je poveznica krvne grupe i autoimunih bolesti?

Autoimune bolesti su stanje koje se razvija kada imunološki sustav napada zdrave stanice u tijelu, mada nije još potpuno jasno zašto se kod nekih osoba razvijaju, pretpostavlja se da utječu faktori iz okoliša, ali i genetika, piše Ordinacija.hr..

Bolesti koje su najčešće kod osoba s krvnom grupom A su:

  • Spondiloartritisi
  • Vaskulitis
  • Miješana bolest vezivnog tkiva.
  • Behcet-ov sindrom
  • Reumatoidni artritis

Bolesti koje se češće javljaju kod krvne grupe 0:

  • Obiteljska mediteranska vrućica
  • Sistemski eritematozni lupus
  • Sistemska skleroza
  • Sjögrenov sindrom

Sve bolesti se rjeđe pojavljuju kod ljudi s krvnom grupom AB.

Dijabetes

Studija provedena prošle godine otkriva kako je grupa 0 povezana sa smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tip 2, a grupa B sa povećanim.

Druga studija iz iste godine je pak otkrila kako su povećane šanse kod osoba koje imaju krvnu grupu A. Studija od prije 5 godina, provedena u Pakistanu je došla do sličnih rezultata i ističe kako osobe s krvnom grupom B imaju najviše šanse da će se kod njih razviti ovaj tip dijabetesa.

Reumatske bolesti

Studija provedena 2017. godine u Turskoj je proučavala poveznicu između krvne grupe i pojave autoimunih reumatskih bolesti. Otkrilo se da se češće javlja kod osoba s određenom krvnom grupom.

Lupus

Lupus je kronična autoimuna bolest koja može pogoditi razne dijelove tijela, uključujući kožu, zglobove, srce, pluća, krv, bubrege i mozak. Najčešći oblik lupusa se naziva sistemski eritemski lupus

Studija iz 2019. godine provedena u Iranu je upravo ovaj oblik lupusa primijetila češće i s ozbiljnijim simptomima kod grupe A i B.

Studija provedena u Brazilu je došla do informacije kako osobe koje imaju ovaj oblik lupusa te im je krvna grupa A imaju povećan rizik da će imati malo jače simptome bolesti.

Upalne bolesti crijeva

Postoje dvije važne vrste upalnih bolesti crijeva – ulcerozni kolitis i Chronova bolest.

Studija provedena 2016. godine u Kini nije pronašla poveznicu između krvne grupe i prevencije bolesti. Saznali su da osobe s krvnom grupom AB bolje reagiraju na terapiju lijekovima, piše Ordinacija.hr..

Studija provedena prošle godine nije pronašla poveznicu između krvne grupe i razvoja ulceroznog kolitisa. Novija studija iz Koreje pokazuje kako bi krvna grupa 0 mogla djelovati kao zaštitni faktor od razvoja Chronove bolesti. Studija koja je provedena naknadno u Italiji je pokazala kako osobe s krvnom grupom 0 imaju manje šanse da će se kod njih razviti Chronova bolest ili da će imati ozbiljan oblik bolesti.

Multipla skleroza

MS je autoimuna bolest koja se javlja kada imunološki sustav napadne zaštitni sloj živaca. Studija provedena 2019. godine, pokazuje kako osobe s krvnom grupom A+ i B+ imaju povišen rizik od razvoja MS-a.

Celijakija

Za sad znanstvenici nisu uspostavili poveznicu između razvoja celijakije i krvne grupe ali većina osoba s celijakijom ima antitijela u organizmu koja su specifična za ovu bolest.

Hashimotov tireoiditis

Studija iz 2019. godine je pronašla dokaze kako bi mogla postojati poveznica između grupe 0 i ove bolesti. U studiji su praćeni pojedinci s bolestima štitnjače, a Hashimoto su u većini slučajeva imali oni s grupom 0, piše Ordinacija.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!