Ako ovo ignorirate, ruže neće procvjetati: Evo kako izbjeći najčešći problem

Lifestyle 10. lip 202421:48 0 komentara
Pixabay

Crna pjegavost gljivična je bolest koja često napada ruže, a uzrokuje požutjelo lišće prekriveno mrljama te prestanak cvjetanja.

Ako ste se pitali zašto u pojedinim sezonama vaše ruže znatno slabije cvatu i ne daju uobičajeno lijepe i mirisne cvjetove, razlog bi mogla biti jedna česta bolest, koja se lako može srezati u korijenu.

Stručnjaci ističu kako je u ovo doba godine posebno bitno obratiti pozornost na malene crne točkice koje su najprepoznatljiviji simptom bolesti crne pjegavosti.

Upravo ona jedna je od najčešćih uzročnika uvenuća divnih ruža te njihovog slabog cvata, obilježenog potamnjelim, neprivlačnim lišćem koje vizualno narušava izgled cijelog vrta. Srećom, ona se lako prevenira te liječi ako se uoči na vrijeme, prenosi Tportal.

Crna pjegavost/Phomopsis viticola

Riječ je o čestoj gljivičnoj infekciji koja se manifestira kao mrlje na cvijeću ili lišću te se pojavljuje upravo od kraja proljeća pa sve do kasne jeseni.

Ova bolest tek u rijetkim slučajevima dovodi do potpunog uvenuća biljke, no uz nju će lišće vaše ruže požutjeti, cvat će biti zaustavljen, a čitav grm skloniji novim bolestima i daljnjem propadanju.

Najveći problem s crnom pjegavosti je njen ulazak u vrtno tlo jer tada lako prelazi i na druge biljke te može napraviti veliku i potencijalno trajnu štetu.

“Nema lijeka za crne mrlje na ružama. Međutim, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste umanjili učinke i spriječili da biljke uopće podlegne”, ističe hortikulturist David Domoney i pojašnjava što učiniti:

Kako izliječiti crnu pjegavost?

Otrgnite zaraženo lišće kad ga prvi put vidite u proljeće kako biste smanjili širenje. Učinite to samo ako ste imali sigurnu dijagnozu da je riječ o crnoj pjegavosti, jer inače riskirate nepotrebno uklanjanje lišća, koje može ograničiti sposobnost biljke da u potpunosti naraste.”

Evo kako prevenirati crnu pjegavost

Ako su vaše ruže još uvijek zdrave, učinite sve potrebno kako biste ovu bolest prevenirali.

Važno je da vaš grm ruže ima dovoljno zraka. Stoga, kako ne biste smanjili cirkulaciju, nemojte saditi mnoštvo biljaka u neposrednu blizinu. Također, ruže zalijevajte ujutro jer će se lišće tako brže sušiti nego da grm zalijevate navečer’, zaključuje stručnjak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!