Kako očistiti šipak? Ovim jednostavnim trikom uklonit ćete sve sjemenke – u trenu

Lifestyle 18. lis 202415:01 0 komentara
Šipak
Pexels/Ilustracija

Iako je šipak voće koje ima odlične pogodnosti za naše zdravlje, mnogi ga izbjegavaju jer ga je prilično nezgodno čistiti zbog mnoštva sjemenki iz kojih, ako se zarežu, curi sok. No, uz ovaj trik ćete šipak očistiti bez stvaranja nereda.

Šipak je crveno, okruglo voće koje je, ispod kore, ispunjeno jestivim sjemenkama.

Ove su sjemenke iznimno povoljne za naše zdravlje, ali su i prepune crvenog soka koji prilikom čišćenja, odnosno vađenja sjemenki, nekontrolirano curi čime se stvara nered.

Zbog toga je šipak jedno od najzahtjevnijih vrsta voća za čišćenje. No, srećom, postoji trik kako očistiti šipak i pritom ne napraviti nered.

Zašto je šipak dobar?

Šipak, kao i svo voće, sadrži malo kalorija i masti, ali obiluje vlaknima, vitaminima i mineralima, te je odličan izvor antioksidansa koji štite naše stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Naime, šipak sadrži čak tri puta više antioksidansa nego zeleni čaj ili crno vino.

Osim toga, šipak ima i brojne prednosti za zdravlje:

1. Poboljšava zdravlje srca

Jedan od antioksidansa koje šipak sadrži je i polifenol koji je zaslužan za zdravlje srca i krvnih žila. Naime, polifenol sprječava nakupljanje plaka u arterijama, snižava krvni tlak te razine lošeg LDL kolesterola.

Također, poboljšava zdravlje srca općenito.

2. Smanjuje rizik od nekih vrsta raka

S obzirom na to da šipak obiluje antioksidansima koji štite stanice od slobodnih radikala, to znači da može pomoći u smanjenju rizika od nekih vrsta raka poput raka prostate, raka kože, pluća i dojke.

3. Smanjuje rizik od pojave bubrežnog kamenca

Jedno je istraživanje pokazalo kako ekstrakt šipka može pomoći u sprječavanju formiranja bubrežnog kamenca.

Stručnjaci smatraju da je to zbog polifenola koji u krvi snižavaju razinu tri najčešća kemijska sastava koja su pronađena u bubrežnim kamencima – kalcija, oksalata i fosfata.

4. Poboljšava zdravlje mozga

Još jedna grupa antioksidansa koji se nalaze u šipku su elagitanini koji smanjuju upale u cijelom tijelu, a brojne istraživačke studije su pokazale kako upravo oni pomažu u zaštiti mozga od pojave Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Pexels

Kako očistiti šipak?

Kako biste što jednostavnije i bez nereda očistili šipak, prvo ga stavite na radnu plohu i blago pritisnite i nekoliko puta zarolajte kako bi se sjemenke odvojile od glavne stijenke.

Nakon toga, nožem odrežite oba kraja šipka, ali pripazite da ne zarežete sjemenke. Kada ste odrezali krajeve uočit ćete na kojim se mjestima nalaze bijele membrane koje dijele sjemenke u nekoliko dijelova pa ih pažljivo, s vanjske strane, zarežite i pritom pazite da ne zarežete sjemenke.

Šipak ćete tako podijeliti na šest dijelova.

Šipak stavite iznad posude ili sudopera pa rukama odvojite svih šest dijelova. Nakon toga sjemenke istresite u posudu.

Prilikom vađenja sjemenki, može se dogoditi da ispadne i pokoji komad membrane pa, ovaj korak možete napraviti i u posudi s vodom.

Sjemenke će pasti na dno, a membrane će ostati plutati pa ih možete puno jednostavnije ukloniti.

Zaključak

Šipak je crveno, okruglo voće bogato jestivim sjemenkama koje sadrže mnoštvo nutrijenata, osobito antioksidansa.

Šipak je iznimno koristan kada je u pitanju zdravlje srca i krvožilnog sustava, očuvanje zdravlja mozga, sprječavanje nastanka bubrežnih kamenaca, ali i nekih vrsta raka.

Iako je šipak jako ukusan i vrlo djelotvoran u očuvanju zdravlja, mnogi izbjegavaju njegovu konzumaciju jer je ponekad iz njega teško izvaditi sjemenke bez puno nereda.

No, za to postoji brz i jednostavan način kojim ćete osigurati da čišćenje šipka bude što brže i urednije moguće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!