Kako početi meditirati? Krenite lagano, bez puno očekivanja. Čeka vas opuštanje

Lifestyle 01. kol 202214:53 0 komentara
Shutterstock / Ilustracija

Postoje različite vrste, razine i trajanja meditacije, a u nastavku ćemo dati objašnjenje kako početi meditirati, koje tehnike koristiti i kako će one zapravo pomoći u smirivanju svakodnevnog stresa.

Svakodnevno smo okruženi različitim ljudima i događajima koji mogu izazvati stres, anksioznost i tjeskobu. Neki od nas dobro se bore s tim problemom i rješavaju ga u tren oka, no nekima je ipak potrebno malo više kako bi se smirili. Jedan od odličnih načina relaksacije je meditacija. No, ako se još nismo upoznali s tim pojmom ili nam netko nije pokazao o čemu se radi, nerijetko je pitanje “kako početi meditirati?“.

Prvi korak u meditaciji za početnike je pozitivna odluka s kojom krećemo u meditaciju. Želja za opuštanjem, mirom i opuštanjem stresa dovoljna je da isprobate sve blagodati ove drevne tehnike opuštanja. Istraživanja su pokazala da osobe koje meditiraju mogu stvoriti moždanu opuštenost, a mnogima nam je upravo to potrebno nakon teškog dana ili perioda. Meditacija nije religija, filozofija ili način na koji živimo, već je najdjelotvorniji način samorazvoja.

Postoje različite vrste, razine i trajanja meditacije, a u nastavku ćemo dati objašnjenje kako početi meditirati, koje tehnike koristiti i kako će one zapravo pomoći u smirivanju svakodnevnog stresa.

Što je meditacija?

Vjeruje se kako samo deset minuta meditacije u miru i tišini može pomoći u smirivanju stresa, obnavljanju stanica, poboljšavanju imuniteta i spuštanju krvnog tlaka. Meditacija ima više oblika te čestim prakticiranjem možete prepoznati koji vama najbolje odgovara u danom trenutku.

Meditacija, razmišljanje, udubljivanje je duhovna vježba u kojoj osoba svoju pažnju sistematsko i planski usmjerava prema određenom sadržaju. Širok je to pojam koji može biti u vezan uz religiju i duhovnost te poticati intelektualna razmišljanja te samoanalitičke procese. Pogrešno se vjeruje da meditacija potječe samo iz istočnih religija jer se meditacija prakticira u svim religijama pa i u ateizmu i agnosticizmu. U kršćanstvu, čiji pripadnici su često protiv meditacije, se od nje očekuje oslobađanje čovjeka od ovozemaljskog te je jedan od oblika molitve.

To je upravo čar meditacije, ona može biti sve – produhovljenje, molitva, samoanaliza, smirivanje, bilo što potrebno u trenutku. Dok razmišljate kako početi meditirati, trebate znati da postoje brojne tehnike meditiranja. To mogu biti fizički pasivna meditacija koja ima koncentraciju na samu duhovnu djelatnost te meditacija u sklopu neke aktivnosti.

Uključivati može:

– vježbe koncentracije

vježbe disanja

– vježbe relaksacije

Meditacija za početnike obično je klasična meditacija s kombinacijom vježbi disanja, relaksacije i koncentracije te se naziva transcendentalnom meditacijom.

Kako početi meditirati?

Da biste pravilno počeli meditaciju trebate biti spremni na potpuno prepuštanje. Mnogima je početak neugodan, zbunjujuć i vrlo emotivan. Sve je to sasvim normalno. Ukoliko s meditacijom krećete uz negativne misli i bez cilja da postignete vlastitu dobrobit, možda bi bilo bolje da tu aktivnost ostavite za drugi put kada ćete biti spremniji. Ove prakse možete izvoditi sami ili u društvu, no neka i osobe s kojima ste u prostoriji dijele jednako razmišljanje po pitanju opuštanja kao i vi.

Odgovor na pitanje kako početi meditirati nećete naći u popisu tehnika, listi stvari koje “morate postići” i slično. Pronaći ćete ga kada se zaista opustite i prepustite. Meditirati možete i samo par minuta, no pokazalo se da je najefektivnije ako meditacija traje barem 20 minuta.

1. Važan je položaj tijela

Meditacija se ne mora nužno izvoditi u klasičnom položaju koji zamišljamo kada kažemo meditacija. Iako je položaj prekriženih nogu u sijedu na podu najčešći, meditacija se izvodi u bilo kojem položaju koji vama najviše odgovora. Upravo u tome je i cilj, postavljanje u položaj u kojem ne osjećamo boli ili neugodnosti, položaj u kojem se možemo u potpunosti opustiti. Za meditiranje možete sjesti na stolac, na pod, pa čak i leći ako vam je tako najugodnije.

2. Tišina, mir – ili ugodna glazba

Za dobru meditaciju nužna je tišina, mir ili ugodan ambijent uz glazbu. Idealno bi bilo kada biste mogli sjesti u prirodi bez ometajućih zvukova. Ukoliko za to nemate prilike, pokušajte naći mjesto sa što manje buke. Kada sjednete i zatvorite oči vjerojatno ćete čuti zvukove na koje do tada niste obraćali pozornost. U tom slučaju ne bi bilo loše da pustite laganu glazbu koja će prikriti šumove. Glazbu za meditaciju možete pronaći na internetu, a pustiti si možete i različite tonove frekvencija koji bi mogli pospješiti rezultate meditacije.

Kako izgleda početak meditacije?

Nakon što ste se smjestili u ugodan položaj, ne smeta vam ništa na vama niti vam ništa oko vas ne odvraća pažnju, vrijeme je da zatvorite oči. Zatvorenih očiju razmišljajte o tome gdje se sada nalazite, prepoznajte svoje biće u prostoru i dišite. Za početak dišite normalno, a onda duboko udahnite kroz nos i jednako tako duboko izdahnite na usta. Pripazite na to da dišete iz dijafragme jer ćete na taj način postići bolju opskrbljenost stanica kisikom i poboljšati rezultate. Dok god imate zatvorene oči ponavljajte si svoju mantru, ona može biti bilo što. Riječ je o jednoj rečenici ili više njih, možda čak i neka vizualna slika. Cilj je da je sav vaš fokus samo na tome, samo na toj slici koju stvarate, a sve druge misli koje prolaze umom puštate da prođu.

Nije neobično kada počnete meditirati da vam misli lutaju na sve strane, ali pokušajte ih ili zaustaviti vraćajući se na mantru ili ih puštati da prođu. Ako primjerice budete u miru i tišini, a onda se odjednom sjetite da ste nekoga trebali nazvati, pustite tu misao da prođe uz vas bez da je prihvatite i dalje razmišljate o njoj. To činite sa svim mislima koje nisu opuštajuće i smirujuće. Ako to teško ide, ne brinite, meditacija kod početnika gotovo uvijek tako izgleda te postizanje mira u glavi nije nimalo lak zadatak.

Razmišljajte o tome koliko možete biti zahvalni na svemu što jeste i što imate, ali i osluškujte vlastito tijelo. Zatvorenih očiju osjetite ako su vam neki dijelovi tijela možda napeti pa ih opustite. Najčešće se tu radi o napetom vratu i mišićima gornjeg dijela leđa. Pojmite da su ukočeni i opustite i njih.

Rezultati meditacije

Pri meditaciji se potrudite da ne otvorite oči i da ne odustanete nakon samo par minuta iako vam se možda čini kao da meditacija ne djeluje. Razmislite o tome koliko često si u danu zapravo pružite vrijeme za sebe bez mobitela, vijesti, obitelji i obaveza. Neka tih 20 minuta bude samo vaše.

Rezultate meditacije ćete vjerojatno osjetiti već nakon prvog pokušaja, no nije neobično ako se i dalje ne osjećate opušteno. To samo znači da vam treba još prakse i pokušavanja. Ako i ne osjetite ogromnu promjenu, što nije rijetkost, pokušajte biti ponosni na sebe što ste pokušali i što ste si dopustili vrijeme za sebe. Pohvalite se, recite negativnim mislima da za njih ovdje nema mjesta te spremno krenite u daljnje pobjede.

Nakon 20 minuta (ili manje ako ste tako odlučili) slobodno još ostanite u položaju zatvorenih očiju dok god vam je ugodno. Ne preporučuje se da meditirate duže od pola sata, posebice kada tek počinjete meditirati.

Meditaciju možete ponavljati nekoliko puta u danu, kad god vam je potrebna, a najbolje bi bilo da je prakticirate svakog dana. Tek tada ćete moći vidjeti konkretne promjene i lagano opuštanje uma i tijela.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!