Ovom tehnikom ćete brzo i jednostavno ukloniti mrlje od alkohola s vaše odjeće

Lifestyle 09. srp 202416:03 0 komentara
S ovom tehnikom ćete brzo i jednostavno ukloniti mrlje od alkohola s vaše odjeće.
Pexels

Mrlje od alkohola najteže je ukloniti s odjeće, no postoji efikasan način da spasite svoju omiljenu odjeću koristeći jednostavnu tehniku prije pranja vaše odjeće.

Stručnjakinja za čišćenje doma Courtney Walsh objasnila je za Express kako mnoge mrlje od alkohola mogu uništiti odjeću, no ako ih brzo tretirate, možete ju spasiti.

Walsh napominje i kako je različite tipove tkanine potrebno tretirati drugačije.

Uklanjanje mrlja od alkohola s pamuka ili lana

Najbolji način da pamučnu ili lanenu odjeću spasite od alkoholnih mrlja je da ju što prije istrljate hladnom vodom.

“Brzo reagiranje najbolji je postupak s pamučnom i lanenom odjećom. Jednostavnim tapkanjem čistom krpom možete ukloniti sav višak alkohola na tkanini, nakon čega slijedi ispiranje hladnom vodom i još jedno tapkanje čistom krpom”, pojasnila je Walsh.

Ako tapkanje ne uspije, umrljanu odjeću ostavite u kadu napunjenu hladnom vodom najmanje 30 minuta i to bi trebalo pomoći.

Nakon što ste to učinili, ponovno napunite kadu čistom vodom i deterdžentom za pranje rublja, zatim nanesite deterdžent na mrlju.

Odjeću potom još jednom isperite u hladnoj vodi, pa ju zatim stavite u perilicu.

Uklanjanje mrlja od alkohola sa svile

Nakon što se mrlja pojavi, obrišite i utapkajte umrljanu tkaninu s malom količinom tople vode, a ako ju imate pri ruci i mineralna voda može pomoći. Pritom je bitno paziti na količinu mineralne vode koju koristite jer može oštetiti vašu tkaninu.

Potom objesite odjeću da se osuši nako čega ćete dodati malo glicerina na mrlju.

Kada se glicerin upije u mrlju, isperite odjeću hladnom vodom dok se sav glicerin ne ukloni, a zatim operite odjeću kao što biste inače.

Uklanjanje mrlja od alkohola s vune

Vuna je materijal koji lako upija tekućinu što znači da se lako prlja, a pritom se i zbog osjetljivih vlakana u vuni teško čisti.

Prvo tapkajte mrlju izvana prema unutra kako biste pokupili što više alkohola. Nakon toga ćete pripremiti jednostavnu otopinu za pranje odjeće koja se sastoji od bijelog octa i deterdženta za pranje vune.

Otopini ćete potom dodati hladnu vodu.

Možda se čini čudnim, ali bijeli ocat je kisel, što znači da može učinkovito razgraditi mrlje od alkohola, a istovremeno je siguran za upotrebu na vuni.

Sve što trebate učiniti je nanijeti otopinu za čišćenje na mrlju i trljati od vanjske strane mrlje prema unutra.

Ako nakon toga mrlja nije uklonjena, potopite odjeću u hladnu vodu s malo deterdženta i vrlo nježno trljajte dok deterdžent ne nestane.

Nakon toga ponovno isperite vunu u hladnoj vodi i malo bijelog octa, zatim nastavite ispirati dok se ocat u potpunosti ne ispere.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!