Kako dani postaju kraći i sve je manje sunca, počinjemo se osjećati slabije, a jedan od razloga tomu je nedostatak vitamina D. Vitalna hranjiva tvar se manje apsorbira tijekom zime, a njen nedostatak može dovesti do lošeg raspoloženja, kao i niza drugih zdravstvenih problema.
Unatoč dostupnosti hrane bogate vitaminom D, britanska anketa o prehrambenim navikama otkrila je da 17 posto odraslih ima nisku razinu vitamina D, a 26 posto djece u dobi od 11 do 18 godina pati od njegovog nedostatka.
Sve što je potrebno da taj negativan trend popravite jest da napravite male preinake svog jelovnika.
Trenerica Kathryn Danzey kaže: “Vitamin D je bitan za apsorpciju kalcija, razvoj kostiju i zdrav imunološki sustav. Iako ga naše tijelo ne proizvodi prirodno, ultraljubičaste zrake potiču proizvodnju ovog dragocjenog vitamina. Određene namirnice sadrže vitamin D.”
To uključuje losos i gljive, a u trgovinama postoje i neke namirnice obogaćene vitaminom D, poput mlijeka, tofua, jogurta i žitarica.
“Redovito pojedite porciju masne ribe, kajgane ili obogaćenog jogurta i više nećete imati izgovor što ste mrzovoljni”, zaključila je Danzey za Daily Star.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!