Koja je razlika između kristal šećera i šećera u prahu?

Lifestyle 01. velj 202406:39 0 komentara
šećer, kocka šećera,
Pixabay / ilustracija

Šećer je jedna od osnovnih namirnica za pečenje raznih kolača i slastica.

Iako vjerojatno kupujete kilograme šećera svake godine, možda ne znate točno što je kristalni šećer, kako se obrađuje i zašto je ključni dio mnogih recepata.

Što je kristal šećer?

Šećer se sastoji od malih kristala šećera i ima zrnastu teksturu sličnu soli. Dobiva se kuhanjem soka (ili sirupa) šećerne trske ili šećerne repe dok se ne kristalizira, zatim se vrti u centrifugi kako bi se uklonio sirup iz kristala i ta tekućina postaje melasa. Kako bi se proizveo potpuno bijeli šećer, ponovno se rafinira kroz isti proces kako bi se uklonilo više sirupa i stvorili fini bijeli kristali koje inače vidite.

Koja je razlika između kristal šećera i ostalih šećera?

Šećer u prahu je šećer koji se najčešće koristi u receptima, ali vidjet ćete da se u vašim receptima mogu tražiti mnoge druge verzije šećera, prenosi RS.

Kristal šećer u odnosu na slastičarski šećer/šećer u prahu

Slastičarski šećer (šećer u prahu) je vrlo fino mljevena verzija šećera, prah, umjesto većih zrna kristalnog šećera. Slastičarski šećer često se koristi u glazurama i drugim receptima gdje se šećer treba lakše otopiti u ostalim sastojcima za glatki završetak, a to nije idealna zamjena u receptima koji zahtijevaju kristalni šećer.

Većina slastičarskog šećera pomiješa se s malo kukuruznog škroba kako se ne bi zgrudao.

Ako kod kuće nemate slastičarskog šećera, šalicu kristalnog šećera možete provući kroz blender sa žlicom kukuruznog škroba dok ne dobije željenu teksturu u prahu.

Kristal šećer nasuprot superfinog šećera

Smatrajte superfini šećer sretnom sredinom između kristalnog šećera i slastičarskog šećera. Finije je, mekše teksture od kristalnog šećera, ali nije toliko praškast kao slastičarski šećer. Možda ćete vidjeti da je to potrebno u receptima u kojima se šećer treba potpunije otopiti, kao što su kremasti deserti poput moussea ili pudinga, ili u pićima poput limunade.

Kristal šećer u odnosu na smeđi šećer

Smeđi šećer još uvijek sadrži dio šećernog sirupa od melase. Tamno smeđi šećer ima više melase, dok svijetlosmeđi šećer ima manje. Možete ga napraviti i sami tako da u šalicu kristalnog šećera dodate nekoliko žlica melase.

Mnogi recepti za kolačiće zahtijevaju i kristalni i smeđi šećer, a smeđi šećer se također često koristi kod umaka za roštilj.

Kristal šećer i šećerna trska

Šećer od trske je relativno sličan kristal šećeru i može se koristiti kao kristal šećer u receptima. Ali šećer od šećerne trske ima nešto zrnatiju teksturu od kristalnog šećera i tamniju boju jer zadržava dio melase.

Kristal šećer u odnosu na Turbinado ili Demerara šećer

Turbinado ili Demerara šećeri se smatraju sirovim šećerima i uglavnom su ono što ostane nakon procesa rafiniranja. Ima više zrnastu teksturu od kristal šećera i okus poput melase. Budući da je zrnat, najbolje ga je koristiti za hrskavost kada se pospe po muffinima ili drugim pekarskim proizvodima prije nego što ih stavite u pećnicu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!