Koji su orašasti plodovi najzdraviji?

Lifestyle 23. lis 202208:36 0 komentara
Pexels

Orašasti plodovi puni su esencijalnih nutrijenata, što ih čini idealnim zdravim međuobrokom. Mogu biti dio dobro uravnotežene prehrane, ali i pomoći u smanjenju čimbenika rizika povezanih s mnogim kroničnim bolestima. I dok je istina da su orašasti plodovi bogati mastima, većinom su to zdrave masti.

Orah

Orasi su izvrstan izvor omega-3 masne kiseline, kao i alfa-linolenske kiseline.

Zdravstvene prednosti mogu uključivati poboljšanje čimbenika povezanih sa zdravljem srca, uključujući krvni tlak i cirkulaciju, smanjenje upale i poboljšanje kognitivne funkcije mozga.

Badem

Budući da bademi sadrže puno hranjivih tvari, zdravstvene dobrobiti mogu uključivati smanjenje LDL kolesterola, potpomaganje mršavljenju i snižavanje porasta šećera u krvi kod dijabetičara.

Lješnjak

Lješnjeci su veoma zasitni, ali i vrlo hranjivi.

Zdravstvene prednosti mogu uključivati smanjenje LDL kolesterola i triglicerida, te povećanje količine vitamina E u krvi.

Kikiriki

Tehnički nisu orašasti plodovi – oni su mahunarke.

Prepuni su hranjivih tvari, a zdravstvene prednosti mogu uključivati smanjenje čimbenika rizika za bolesti srca i dijabetes.

Kesten

Bogati su kalijem, a zdravstvene koristi mogu uključivati pomoć u regulaciji krvnog tlaka, povećanje razine antioksidansa u krvi i ublažavanje respiratornih poremećaja.

Pistacija

Sadrži visok udio vlakana. Zdravstvene prednosti mogu uključivati: povećanje dobrog HDL kolesterola i poboljšanje krvnog tlaka, piše MSN.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.