Ostaci hrane mogu biti korisna opcija za ručak, ali ako pojedete ostatke koji su predugo stajali, to može predstavljati prijetnju za vaše zdravlje.
Koliko će dugo hrana ostati dobra ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući sigurnu pripremu, pravilno skladištenje i vrstu hrane. Bez obzira je li riječ o povrću ili ribi, sve ostatke hrane uvijek trebate držati u hladnjaku. Ako niste sigurni jesu li ostaci još uvijek ispravni, možda je najbolja opcija da ih bacite ako stoje tri dana.
Voće i povrće
Sve sirovo voće i povrće treba temeljito oprati u čistoj vodi prije konzumacije — i što prije ih možete pojesti, to bolje. Temeljito oprano i izrezano svježe voće općenito će trajati oko 3-5 dana prije nego što počne gubiti svježinu.
Kada se skuha, ostaci povrća pohranjeni u hermetički zatvorenoj posudi obično će biti dobri 3-7 dana u hladnjaku. Kuhano konzervirano povrće poput graha ili drugih mahunarki općenito traje 7-10 dana uz pravilno skladištenje.
Voće i povrće s većim udjelom vode, poput rajčica, krastavaca i jagoda, brže gubi svježinu od onih s nižim udjelom vode poput kelja, krumpira i banana.
Kruh
Domaći kruh može trajati oko 3 dana na sobnoj temperaturi, dok će kruh iz trgovine biti siguran za jelo oko 5-7 dana – osim ako ne vidite plijesan. Plijesnivi kruh nipošto se ne smije jesti. Čuvanje kruha u hladnjaku produžit će mu rok valjanosti za 3-5, iako mu u tom slučaju opada kvaliteta s protokom vremena.
Tjestenina
Kuhana tjestenina i žitarice poput ječma i kvinoje mogu trajati do 3 dana ako su pravilno pohranjene. Ako ih zamrznete nakon kuhanja, općenito će trajati 3 mjeseca prije nego počnu gubiti svježinu.
Kuhana riža
Kuhana riža može sadržavati spore Bacillus cereus. Ova bakterija proizvodi toksine koji mogu uzrokovati bolesti koje se prenose hranom. Zbog toga je ostatke riže iznimno važno ispravno pohraniti. Pustite je da se ohladi nakon kihanja (1 sat) i onda je tek spremite, a pojedite je u roku tri dana.
Meso i perad
Kuhano/pečeno mljeveno meso i perad mogu stajati u hladnjaku do dva dana ako je temperatura hladnjaka postavljena na 5°C ili niže.
Ostalo meso kao što su odresci, fileti, kotleti i pečenja mogu stajati 3-4 dana u hladnjaku. Ako ih odmrzavate prije kuhanja, činite to u hladnjaku, a ne na pultu.
Otvorene mesne nareske treba potrošiti unutar 3-5 dana od otvaranja. Isto tako, hladne delikatesne salate, poput salate od jaja, tunjevine ili piletine, treba konzumirati unutar 3-5 dana.
Školjke, jaja, juhe i variva
Jaja su među rizičnim namirnicama jer mogu prenijeti salmonelu. Tvrdo kuhana jaja bez ljuske trebala bi se konzumirati unutar 7 dana nakon što su skuhana i ohlađena.
Školjke i ribe su osjetljive jer mogu sadržavati mnoge patogene ili toksine poput histamina koji vas mogu razboljeti. Ostatke koji sadrže morske plodove pojedite u roku od tri dana.
Juhe i variva, sa ili bez mesa ili ribe, mogu stajati 3-4 dana u hladnjaku.
Ako niste sigurni jesu li ostaci još uvijek dobri, dobro pogledajte namirnice i provjerite ima li promjene u tektsturi i izgledu. Ako vidite plijesan, hranu odmah bacite, a isto učinite i ako hrana ima neugodan ili čudan miris i okus, piše Healthline.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!