Koliko proteina zapravo trebate jesti svaki dan da biste izgubili kilograme?

Lifestyle 24. tra 202408:48 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Protein je osnovna hranjiva trava koja igra ključnu ulogu u podržavanju različitih tjelesnih funkcija, uključujući oporavak mišića, metabolizam i sitost.

Međutim, veliki broj ljudi ne razumije važnost unosa proteina, posebno kada je u pitanju gubitak težine. Neki pojedinci ne znaju koliko proteina zapravo trebaju jesti da bi vidjeli poboljšanja.

Proteini su jako zasitni što znači da vam pomažu da se osjećate siti i zadovoljni, što može smanjiti ukupni unos kalorija. Veći unos proteina može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi, smanjenju žudnje i stabilizaciji nivoa energije tijekom dana, što u konačnici može podržati dugoročne napore u kontroli težine.

Količina proteina koja vam je potrebna može varirati ovisno o nekoliko faktora, uključujući vaše godine, spol, mišićnu masu, nivo tjelesne aktivnosti i cjelokupno zdravlje. Za gubitak težine, općenito se preporučuje da dnevno unosite između 1,2 i 1,6 grama proteina po kilogramu tjelesne težine, prenosi Klix.ba.

Za nekoga ko teži 68 kg, to bi značilo oko 82 do 109 grama proteina dnevno. Ovaj raspon pomaže optimizirati sitost, što može smanjiti ukupni unos kalorija i sačuvati čiste mišićne mase tijekom kalorijskog deficita.

Ipak, naglašava da brojni faktori doprinose gubitku masti, kao što su održavanje uravnotežene prehrane, vrijeme obroka i adekvatna hidratacija.

Pobrinite se da unosite i dovoljno zdravih masti i ugljikohidrata za ukupnu nutritivnu ravnotežu. Visoki unos proteina zahtijeva dobru hidrataciju, stoga povećajte unos vode u skladu s time. Distribucija unosa proteina tijekom dana može poboljšati sintezu mišićnih proteina i poboljšati sitost. Nastojte uključiti izvor proteina u svaki obrok.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!