Mačke vam uništavaju vrt? Posadite ovih pet biljaka koje ne vole

Lifestyle 19. lip 202419:34 0 komentara
Pexels

Mačke često frustriraju vrtlare jer vole iskapati biljke i koristiti prostor vrta kao što koriste kutije s pijeskom. Srećom, postoji način da se tome stane na kraj prirodnim putem.

Mačke mogu biti dragi kućni ljubimci, ali njihovi instinkti i ponašanje mogu biti izazovni za vrtlare.

Nažalost, mačke mogu imati nekoliko štetnih učinaka na vrt, zbog čega ih mnogi vrtlari smatraju štetočinama.

Jedan od glavnih razloga za to je što mačke koriste vrtne gredice ili dijelove zemlje kao kutije za pijesak.

To može biti veoma frustrirajuće za vrtlare koji su uložili mnogo vremena i truda u uzgoj svojih biljaka, budući da mačji izmet može oštetiti biljke i unijeti bolesti u tlo.

Srećom, postoji nekoliko biljaka koje mačke ne podnose i koje će osigurati da zaobilaze vaš vrt u širokom luku.

1. Lavanda

Lavanda je popularna biljka poznata po svojim lijepim ljubičastim cvjetovima i slatkastom, svježem mirisu. Međutim, upravo će taj svježi miris pomoći otjerati mačke. Mačke imaju snažan osjet mirisa i sve što ispušta snažan miris spriječit će ih da priđu vašem vrtu.

Lavanda je također izvrsna biljka koja odbija muhe jer ulja snažnog mirisa koje ova biljka ispušta također odbijaju ove štetnike, piše Express.

2. Smrdljiva rutvica

Smrdljiva rutvica također će odbiti mačke zbog svojeg jedinstvenog mirisa.

Srećom, oštar miris ne smeta toliko ljudima, a plavo lišće biljke ugodno je oku.

Međutim, vrtlari moraju znati da su listovi rutvice otrovni za mačke i ljude ako se konzumiraju u velikim dozama. Dakle, iako rutvica ide u skupinu biljaka koje mačke ne podnose, ipak biste trebali biste razmisliti o mjestu na koje ćete ju posaditi.

3. Ružmarin

Poput lavande, ružmarin je još jedan od mirisa koje mačke mrze. Dodatna korist je to što je ružmarin zimzelen pa je jedna od najboljih biljaka za odvraćanje mačaka tijekom cijele godine.

4. Curry biljka

Začinska biljka curry možda je korov, ali je jedna od najboljih biljaka za odvraćanje mačaka. Kao i većina biljaka koje mačke mrze, biljka curry ispušta užasan miris kada se o nju mačka očeše.

Međutim, ova začinska biljka ima i grubu teksturu koja će se “mačkama zgražati”. Budući da je biljka curry tehnički korov, trebali biste je štedljivo koristiti u svom vrtu.

5. Mirisna metvica

Jedan od najčešćih mirisa koje mačke mrze je menta, a mirisna metvica će vam pružiti predivan miris koji će u isto vrijeme otjerati mačke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!