“Magični napitak” za biljke: Recept za gnojivo koje možete napraviti sami

Lifestyle 29. tra 202420:20 0 komentara
Pexels

Vrtlarska manija izazvala je buru na TikToku, a mnoštvo vide "vodu od kore banane" kao čarobni napitak za vaše sobne biljke. Što je to točno?

TikTokeri ga opisuju kao domaće gnojivo, napravljeno od odbačenih kora banane koje bi obično išle ravno u kantu. Obično se te kore potapaju u staklenku kipuće vode na 24 sata, što rezultira “čajom od banane”, koji navodno obiluje hranjivim tvarima korisnim za biljke, prenosi Express.

“Kora od banane ima jako puno kalija, magnezija i kalcija”, kaže influencerica Teresa Moon (@teresa_ann_moon), raspravljajući o trendu u nedavnom videu. “Kad god budete sjeckali banane, ja ću ih zamrznuti za smoothieje, nemojte bacati svoje kore. Obično ih nasjeckam… Zalijevam svoje sobne biljke njome. Moje biljke polude kad god ih zalijem vodom od banane.”

@teresa_ann_moon An easy hack for your banana peels – reuse them as fertilizer for your house plants! Your plants will LOVE YOU for it. Mine go crazy with new leaves when i water them wirh banana water! #bananawaterforplants #houseplantsoftiktok #plantsoftiktok #foodscraps #compost #homemadefertilizer ♬ Mellow Mood – Slightly Stoopid

Kreator sadržaja @creative_explained tvrdi da su kore banane “čarolija za biljke” i “prirodno gnojivo bogato hranjivim tvarima”. Ali je li to stvarno tako?

Stručnjaci su podijeljeni oko ovoga.

Calum Maddock, stručnjak za biljke na HomeHow.co.uk, smatra da kora od banane zaista može potaknuti rast biljaka. “Kalij je ključni makronutrijent koji pomaže biljkama u raznim stvarima, poput otpornosti na bolesti”, kaže Maddock.

“Kada zalijevate biljke vodom od kore banane, voda s kalijem prodire u tlo. S vremenom korijenje biljke može apsorbirati otopljeni kalij iz okolnog tla. Upotrebom vode od kore banane smanjujete svoju ovisnost o kemijskim gnojivim i pomažete okolišu. To je održiv način da svojim biljkama date malo TLC-a.”

Rajčice, paprike, ruže i hibiskus su među biljkama koje će uspjeti zahvaljujući kaliju, kaže Callum.

Kalcij pridonosi izgradnji staničnih stijenki biljke, dok je magnezij poznat po svojoj ulozi u kemijskim reakcijama koje se odvijaju unutar stanica. Ali, Callum upozorava da čaj od banane može sadržavati i tragove soli, što može imati negativan učinak na neke vrste biljaka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!