More je na obalu izbacilo čudnu stvar, svi su se šokirali kad se otkrilo o čemu je riječ

Lifestyle 20. svi 202413:21 0 komentara
Cape Hatteras National Seashore / Facebook

Ogromna lubanja isplivala je na američku obalu. Stručnjaci su objasnili o kojoj se životinji radi.

Život u morskim dubinama iznimno je raznolik, ponekad i neobičan. Mještani na plaži Cape Hatteras u Sjevernoj Karolini bili su prilično začuđeni kada je more na obalu izbacilo ogromne ostatke kostiju, prenosi N1 Slovenija.

Biolozi iz Nacionalnog parka Hatteras objasnili su da je riječ o lubanji grbavog kita (Megaptera novaeangliae). Ove životinje imaju takvu strukturu lubanje koja im olakšava hranjenje. Kosti su im relativno fleksibilne, osobito oko čeljusnih zglobova, što im omogućuje da širom otvore usta i progutaju velike količine vode i ribe.

Ovaj dio obale je vrlo aktivno područje za mnoge morske sisavce. Mnoge od njih kreću se i hrane vrlo blizu plaža pa se i veće ribe mogu nasukati.

Kitovi su posebno zanimljivi zbog svog “pjeva”. Mnogi istraživači vjeruju da su glasovi kitova među najsloženijim oblicima glasovne komunikacije u životinjskom svijetu. Njihovi se pozivi uspoređuju s pjevanjem, a njihove se “pjesme” sastoje od uzastopnih ponavljanih glasova koji se mogu čuti vrlo daleko.

Pjevaju samo mužjaci, osobito tijekom parenja, a mužjaci grbavih kitova i tijekom velikih migracija. Njihov se pjev može čuti i u kasno ljeto i ranu jesen kada se hrane sitnom ribom. Sve ukazuje na to da različite vrste kitova imaju različite pjesme.

Najpoznatiji je pjev kita grbavca koji je znanstveno zabilježen još 1971. Njihov pjev sastoji se od različitih tonova, od visokih do niskih. Kit nekoliko puta ponavlja pjesmu dok pjeva. Pjesma se sastoji od niza kratkih fraza u kojima je pet do sedam vodećih motiva koji se ponavljaju, piše Sovamedia.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!