Najbolja biljka za smanjenje upala, tvrde nutricionisti

Lifestyle 18. tra 202408:25 0 komentara
Pexels

Neke upale su neizbježne, htjeli mi to ili ne. Ako ste ikada zalupili prst vratima ili ste zapeli za nešto tvrdo nožnim prstom, doživjeli ste upalu. To je dio prirodnog procesa ozdravljenja tijela kada patite od ozljede (manje ili veće) ili infekcije.

Ružmarin je biljka broj jedan koja pomaže u smanjenju upale. Osim što njegova prekrasna zelena nijansa može očarati vaše oči, a njegova ugodna aroma ispuniti vaš nos, ružmarin je također prepun brojnih fitokompounda ili spojeva koji nude pozitivne zdravstvene prednosti za tijelo, poput antioksidansa.

“Ružmarin sadrži polifenole koji mogu ispoljiti protuupalni učinak ciljanjem na različite putove uključene u upalnu reakciju. Točnije, ružmarin sadrži spojeve koji mogu suzbiti citokine koji kontroliraju upalu u tijelu. Ružmarin je također bogat antioksidansima koji mogu pomoći neutralizirati slobodne radikale i smanjiti oksidativni stres, što može poboljšati zdravlje stanica”, rekla je nutricionistica Amber Pankonin.

Pregled iz 2020. procijenio je dostupna istraživanja o ružmarinu i njegovoj ulozi u poremećajima živčanog sustava. Znanstvenici su otkrili da ružmarinska kiselina i karnozna kiselina prisutne u ružmarinu imaju najviše ljekovitih učinaka među fenolnim spojevima. Ti su spojevi pokazali protuupalna i antioksidativna svojstva koja su pomogla ne samo u liječenju upala, već i kod drugih stanja.

Znanstvenici su zaključili da ružmarin treba smatrati alternativnom terapijom za liječenje upala, boli, tjeskobe i poremećaja pamćenja. Međutim, budući da se istraživanja dostupna u ovom području često provode na životinjama, postoji potreba za više kliničkih studija prije nego što možemo ekstrapolirati rezultate ljudima, piše eatingwell.com.

Novija istraživanja istražila su ružmarinsku kiselinu i njezinu upotrebu u prevenciji i liječenju raka zbog svojih antioksidativnih svojstava. Antioksidansi pomažu osloboditi vaše tijelo slobodnih radikala, koji mogu uzrokovati oštećenje stanica i pogoršati tumore tijekom vremena. Znanstvenici su zaključili da se ružmarinska kiselina treba razmotriti kao dodatni tretman u prevenciji raka jer podaci pokazuju da ružmarinska kiselina ne samo da smanjuje kroničnu upalu, već i oksidativni stres i rast tumora.

Dodavanje začinskog bilja poput ružmarina u vašu prehranu može biti odlična opcija za poboljšanje vašeg zdravlja i smanjenje razine upale. Ne samo da se pokazalo da ružmarin ima protuupalna svojstva, on također pruža prekrasan miris i okus. Iako nema potrebe da jurite odmah kupiti suplement ulja ružmarina, razmislite o jednostavnim načinima na koje možete uključiti svježi i sušeni ružmarin u svoju redovitu prehranu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!