Najbolje vježbe za skoliozu: Donosimo detaljni vodič za pravilno izvođenje

Lifestyle 17. svi 202215:31 0 komentara
Valeria Ushakova/Pexels/Ilustracija

Skolioza uzrokuje savijanje kralježnice u jednu stranu. Krivulja se najčešće nalazi u gornjem dijelu ili u donjem dijelu kralježnice. Kut krivulje može biti manji ili veći, a najčešće se pojavljuje još u djetinjstvu ili adolescenciji te je češći kod žena.

Većinom ljudi imaju blagu skoliozu koja ne narušava normalno funkcioniranje organa, dok u nekim slučajevima ovaj drugačiji izgled kralježnice može utjecati na rad pluća. Nekada će biti potrebno skoliozu ispravljati posebnom protezom, nekada će biti potrebna i operacija, dok će kod blagog stanja pomoći vježbe za skoliozu.

Kako prepoznati skoliozu?

Skolioza se može prepoznati po nekoliko znakova:

· ramena nisu u istoj ravnini

· struk nije ravan

· jedna lopatica je istaknutija

· jedan kuk je viši od drugog

· kod savijanja prema naprijed je vidljiva krivulja na leđima

Osim vidljivih znakova, skolioza može izazvati i bolove u donjem dijelu leđa, ukočenost leđa, bolove i trnce u nogama

Vježbe za skoliozu

Kako bi se ispravio položaj kralježnice i kako bi se ublažili bolovi u leđima pomoći će određene vježbe. Ovim vježbama se jačaju trbušni mišići, mišići leđa te se popravlja držanje. Ovdje spadaju vježbe s težinom vlastitog tijela, kao i vježbe istezanja.

1. Bird Dog

Ova vježba je odlična za jačanje trbuha. Postavite se na koljena i dlanove, tako da su koljena u širini kukova, a dlanovi u razini ramena. Podižite desnu ruku do razine ramena i istežite prema naprijed, a istovremeno podižite lijevu nogu u zrak, do razine kukova, i istežite prema iza. Zadržite ovu poziciju oko pet sekundi te vratite u početni položaj. Isto ponovite i s drugom stranom tijela. Vježbu ponovite deset puta u dvije serije. Važno je kod izduživanja ruku i nogu tijelo držati mirnim, a trbušne mišiće stisnutima.

2. Vježba za zdjelicu

Lezite na leđa, savijte koljena i stopala stavite na prostirku. Uvucite trbuh i aktivirajte trbušne mišiće i mišiće stražnjice tako da leđa budu što bliže podlozi. Sada gurnite zdjelicu malo prema naprijed. Zadržite u ovom položaju nekoliko sekundi te potom otpustite i ponovite vježbu deset puta u dvije serije.

3. Podizanje noge i ruke

Lezite na trbuh i ispružite noge i ruke, a pogled je usmjeren prema podu. Istovremeno podižite jednu ruku i suprotnu nogu te ih istegnite u dalj. Kratko zadržite i vratite u početni položaj. Ponovite isto sa suprotnom rukom i nogom. Vježbu ponovite deset puta sa svakom stranom tijela.

4. Superman

Ova vježba se izvodi u istom položaju kao prethodna. Lezite na trbuh i ispružite ruke i noge. Istovremeno podignite ruke i noge od poda i zadržite u ovom položaju dva udaha te vratite u početni položaj. Vježbu ponovite deset puta u dvije serije.

5. Izdržaj

Izdržaj jača cijelo tijelo, a ako se pravilno izvodi, osjetit će se svi mišići koji su ciljani ovom vježbom. Za početak stanite u položaj izdržaja, uvucite i stisnite trbuh te stisnite stražnjicu. Ruke su ispružene ispod ramena, dlanovi na prostirci, a leđa su u neutralnoj poziciji. Noge su ispružene u razini kukova ili malo uže. Zadržite oko 15 sekundi, otpustite i ponovite još dva puta. Izdržaj možete raditi i na koljenima i laktovima.

Osim ovih vježbi, pomoći može i plivanje, posebice leđno, jahanje te vježbe na pilates lopti. Također, uvijek se preporuča savjetovanje sa stručnjakom, fizijatrom ili fizioterapeutom kako bi osoba dobila individualan pristup za svoje stanje, a samim time i potpuno prilagođene vježbe.

Zaključak

Skolioza je česta pojava, a označava zakrivljenost kralježnice u jednu stranu. Postoji više vrsta skolioze, a najčešće se prvi puta primijeti u pubertetu. U nekim slučajevima može izazivati i bolove, a prva pomoć mogu biti ove vježbe za skoliozu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.