Nick Cave ide na krunidbu Charlesa III.: Privlače me bizarne i jezive stvari

Kultura 03. svi 202314:17 0 komentara
Olafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT

Poznati glazbenik Nick Cave tvrdi da nije monarhist ili rojalist nakon što je otkriveno da će prisustvovati krunidbi kralja Charlesa III. Rekao je da je "neobjašnjivo emocionalno vezan za kraljevsku obitelj".

Pišući u svom biltenu Red Hand Files, kao odgovor na pisma trojice Australaca i jednog Britanca, koji su bili u nevjerici zbog vijesti da će prisustvovati krunidbi kao dio australske delegacije, Cave je za sebe rekao “nije monarhist, niti sam ja rojalist, niti gorljivi republikanac što se toga tiče”.

No dodao je “ono što također nisam je toliko spektakularno nezainteresiran za svijet i način na koji on funkcionira, toliko ideološki zarobljen, tako prokleto mrzovoljan, da odbijem poziv na ono što će više nego vjerojatno biti najvažniji povijesni događaj u Ujedinjenom Kraljevstvu. našeg doba. Ne samo najvažniji, već i najčudniji, najčudniji”, prenosi Guardian.

Cave će prisustvovati krunidbi u subotu u Westminsterskoj opatiji zajedno s australskim premijerom Anthonyjem Albaneseom, nogometašem Samom Kerrom, komičarem Adamom Hillsom i nizom drugih predstavnika Australije.

Cave je u svom biltenu opisao kako je jednom upoznao kraljicu Elizabetu II. na događaju u Buckinghamskoj palači, rekavši da je “djelovala gotovo izvanzemaljski i da je bila najkarizmatičnija žena koju sam ikada upoznao. Možda je to bilo zbog osvjetljenja, ali ona je zapravo blistala.”

Otkrio je da je plakao dok je prošle godine gledao kraljičin sprovod na televiziji.

“Pretpostavljam što pokušavam reći jest da, osim beskrajnih, ali nužnih rasprava o ukidanju monarhije, imam neobjašnjivu emocionalnu privrženost kraljevskoj obitelji – njihovu neobičnost, duboko ekscentričnu prirodu cijele afere koja tako savršeno odražava jedinstvenu neobičnost same Britanije. Jednostavno me privlače takve stvari – bizarne, jezive, zapanjujuće spektakularne, izazivaju strahopoštovanje”, napisao je.

U odgovoru na pitanje: “Što bi mladi Nick Cave mislio o tome?!”, Cave je napisao “mladi Nick Cave bio je, uz dužno poštovanje prema mladom Nicku Caveu, mlad i kao i mnogi mladi ljudi, uglavnom dementan, pa sam malo oprezan kad ga koristim kao mjerilo za ono što bih trebao ili ne bih trebao učiniti. Ipak je bio sladak, to mu priznajem.”

Cave je rođen i odrastao u Australiji, ali već godinama živi u Britaniji. Godine 2017. imenovan je časnikom Australskog reda časti koju je 1975. ustanovila Elizabeta II.

Charlesova krunidba bit će prva krunidba otkako je 1953. okrunjena Elizabeta II.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.