Nikako nemojte koristiti WD-40 na ovim mjestima

Lifestyle 06. srp 202311:18 1 komentar
wd-40
Morguefile

WD-40 je veoma koristan sprej koji podmazuje, štiti od hrđe i vlage, uklanja prljavštinu i još mnogo toga, ali na nekim mjestima ga nikada ne biste trebali koristiti.

WD-40 nema isti viskozitet kao tradicionalna mast ili ulje te može nagrizati određene završne slojeve i može uzrokovati probleme kada se koristi kao zamjena.

Evo nekih mjesta na kojima nikako ne biste trebali koristiti WD-40.

Nemojte koristiti WD-40 na plastici

Ako pokušavate podmazati spoj na sunčanim naočalama ili ukloniti cjenik s površine plastične posude, mogli biste doći u iskušenje da posegnete za limenkom WD-40. Ali  WD40 nikada ne biste trebali koristiti na prozirnoj plastičnoj površini ili na polistirenskoj ili polikarbonatnoj plastici. Plastike označene brojem 6 su uglavnom proizvodi koji sadrže polistiren, a nalazi se igračkama, jednokratnim čašama i priboru za jelo te u uređajim poput detektora dima. Polikarbonat, plastika označena brojem7 može se naći u kuhinjskim aparatima poput hladnjaka, prozirnoj ambalaži, plastičnim lećama i sigurnosnoj opremi. Zbog kemijskog sastava WD-40 može oštetiti ovu plastiku i uništiti stvari poput sunčanih naočala s plastičnim lećama. Ako ste u nedoumici, bolje je izbjegavati korištenje WD-40 na plastici.

Nemojte koristiti WD-40 na drvetu

WD-40 može otopiti završne lakirane ili voštane slojeve na drvenim površinama. Ako koristite WD-40 za čišćenje, trebali biste ga držati podalje od drvenih podova i namještaja. Budući da lak ili voask stvaraju vodootpornu barijeru koja štiti drvene radove od oštećenja vodom, bolje ih je ne oštetiti. Također, s obzirom na to da WD-40 može prodrijeti u vlakna neobrađenog drva, općenito nije dobra ideja koristiti ga na bilo kojoj drvenoj površini.

Nemojte koristiti WD-40 na prirodnom kamenu

Budući da je WD-40 dobar za mnoge oblike čišćenja, mogli biste doći u iskušenje da ga isprobate na kamenim pločicama ili radnim površinama. Ali prirodni kamen je porozan i ne biste trebali koristiti WD-40 za njegovo čišćenje jer se može upiti u površinu kamena i zaprljati ga. Također, mnoge kamene površine tretirane su voskom za poliranje, a WD-40 može otopiti voštane završne slojeve.

Nemojte koristiti WD-40 na površinama na kojima pripremate hranu

Neke tvrtke koje proizvode aparate preporučuju korištenje WD-40 za čišćenje nehrđajućeg čelika, ali nikada ne biste trebali koristiti WD-40 na površinama koje će doći u dodir s hranom. Iako je sjaj bez mrlja privlačan, WD-40 se očito ne bi trebao konzumirati. Iako slučajni kontakt s hranom nije veliki problem, površine s kojima je hrana u čestom ili dugotrajnom kontaktu nikada ne bi trebale sadržavati tragove WD- 40.

Nemojte koristiti WD-40 na elektronici

Nikada ne biste trebali koristiti WD-40 na elektronici koja može reagirati s nekom plastikom, kao i privući prašinu i druge čestice. Korištenje WD-40 na vašem pametnom telefonu ili prijenosnom računalo ne samo da može oštetiti ekran, nego može uništiti tipke ili prodrijeti u unutarnje komponente. Najbolje je koristiti sredstvo za čišćenje posebno formulirano za elektroniku.

Ne koristite WD-40 za artritis

Iako se ovo čini očitim, ipak je važno napomenuti s obzirom na to da je bilo slučajeva kada su ljudi potezali za limenkom WD-40 u nadi da će im ublažiti bolne zglobove. Dakle, suprotno nekim tvrdnjama, WD-40 neće pomoći u ublažavanju bolova kod artritisa ili ukočenih zglobova. Iako postoji mnogo načina na koje WD-40 može pomoći u podmazivanju stvari, vaši zglobovi neće reagirati na njega isto kao na zaglavljena vrata. Ljudsko tijelo definitivno ne može koristiti isto mazivo kao dijelovi motora, a medicinski stručnjaci upozoravaju da se WD-40 ne koristi za liječenje bilo koje vrste zdravstvenog stanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare