Noćne more mogu ukazati na ozbiljnu bolest

Lifestyle 23. svi 202422:51 0 komentara
Pexels

Nova studija je otkrila da navike spavanja mogu biti rani znak potencijalnog lupusa.

Lupus ili sistemski eritematozni lupus je autoimuna bolest u kojoj imunološki sustav postaje hiperaktivan i napada normalno, zdravo tkivo.

To dovodi do simptoma kao što su upala, oticanje i oštećenje zglobova, kože, bubrega, krvi, srca i pluća, piše b92.

Studija koju su proveli znanstvenici i istraživači s King’s Collegea u Londonu i Sveučilišta u Cambridgeu otkrila je da povećanje broja noćnih mora ili halucinacija također može signalizirati početak bolesti.

Istraživači su ispitali 676 ljudi koji žive s autoimunim stanjem.

Tijekom istraživanja, pacijentima je postavljeno pitanje kada su se pojavili određeni simptomi, poput gubitka ravnoteže i depresije. Prema istraživanju, trećina pacijenata prijavila je noćne more prije pojave lupusa.

Kliničari trebaju aktivno pratiti neuropsihijatrijske simptome kako bi brže prepoznali znakove pogoršanja autoimunih bolesti.

Nacionalna zdravstvena služba (NHS) navodi da lupus može uzrokovati niz simptoma, uključujući ekstremni umor i bolove u zglobovima i mišićima.

Dodali su da neki pacijenti također imaju glavobolje, visoku temperaturu, čireve u ustima, gubitak kose, gubitak težine, depresiju, tjeskobu, bol u prsima, bol u trbuhu i promjenu boje prstiju na rukama i nogama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!