“Očuvanje javnog i mentalnog zdravlja”: Antiromantični filmovi uoči Valentinova

Lifestyle 10. velj 202112:18 0 komentara
Pexels

U tjednu uoči i nakon Valentinova Restart i Dokukino KIC na svojoj platformi 'za očuvanje javnog i mentalnog zdravlja' volimdokumentarce.net prikazuje četiri dokumentarna ostvarenja o najrazličitijim oblicima ljubavi.

“Antiromantični tematski ciklus podsjeća nas da se u ljubavi uživa i pati tijekom cijele godine, a ljubav nas čini istovremeno sretnima i nesretnima, oslobađa nas i zarobljava”, ističe se u najavi.

U programu je i regionalni dokumentarni klasik “Plati i ženi” makedonskog redatelja Atanasa Georgieva o dogovorenim brakovima, kroz primjer mladih balkanskih muškaraca koji odlaze u Austriju sa studentskim vizama i umjesto da se vrate kući plaćaju po desetine tisuća eura za austrijske “supruge“, nadajući se državljanstvu.

“Prepun apsurdnog i uvrnutog humora, ovaj nagrađivani film otkriva sve detalje ovakvih procesa, uklapajući se u iracionalnost nove Europe u kojoj više nema fizičkih granica, ali koja i dalje ostaje prepuna predrasuda i birokratskih barijera”, napominje se.

U filmu “Ljubavna odiseja” Tatjane Božić autorica odlučuje posjetiti sve svoje bivše ljubavi kako bi otkrila zbog čega nema sreće u ljubavi i ne uspijeva održati nijednu vezu. Prema riječima kritičara, radi se o vrlo neobičnoj autobiografiji ljubavnog života, poprilično jedinstvenoj u povijesti kinematografije, posebno zbog ležernog pristupa koji razotkriva prilično ozbiljne stvari.

Biografski dokumentarac “Whitney: Biti svoja” Nicka Broomfielda i Rudija Dolezala nudi jedinstveni pogled iza kulisa kraljice popa na vrhuncu slave i na okolnosti koje su doprinijele njezinoj preranoj smrti 2012. godine.

“Ljubavnici i despot” Roba Cannana i Rossa Adama donosi bizarnu istinitu priču o otmici u službi kulturnog razvoja i ponovnom pronalasku zaboravljene ljubavi.

Popularna južnokorejska glumica Choi Eun-hee i njezin bivši suprug, redatelj Shin Sang-ok proveli su osam godina u zatočeništvu u Sjevernoj Koreji, gdje su bili prisiljeni sudjelovati u projektu revitalizacije sjevernokorejske kinematografije.

“Podvrgnuti mučenju i stalnom nadzoru, romansa se kod bivših supružnika ponovno budi, a preko audio snimaka koje je Choi potajice snimala, ostatak svijeta prvi je put čuo glas Kim Jong-ila te dobio rijedak uvid u psihu dragog vođe“, dodaje se.

Filmovi se na platformi prikazuju sa sniženim cijenama, od 10. do 17. veljače, uz kod SAMOLJUBAV.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.