Orasi su kalorični, ali jako zdravi! Evo za što sve mogu koristiti

Pixabay

Orasi su kalorični plod koji je u manjim količinama jako zdrav. Obiluju omega-3 masnim kiselinama koje povoljno djeluju na krvne žile i poboljšavaju pamćenje jer utječu na stvaranje neurotransmitera nužnih za rad mozga. Smanjuju različite upale u organizmu i opuštaju krvne žile.

Iako se zna da utječe na snižavanje lošeg kolesterola i umanjuje metabolički sindrom, pokazalo se i da poboljšava spavanje onima koje rade u noćnoj smjeni te olakšava jet lag.

VEZANE VIJESTI

Zanimljivo je da je ruski znanstvenik Mičurin orah nazvao ‘voćkom – kombinatom’ jer se kod oraha koristi sve: lišće, pupoljci, mladi orasi, ljuska mladih oraha, zreli plodovi i drvo…

Mnogima je najpoznatiji kao sastojak tradicionalne gibanice ili orahnjače, ali je odličan dodatak i slanim jelima i umacima, poput onog koji se poslužuje uz pisanicu punjenu suhim šljivama.

Od svih drugih orašastih plodova, orasi sadrže najviše antioksidanata, zdravih vlakana, proteina, vitamina i minerala. Iako mnogi smatraju da orasi debljaju, orasi sadrže zdrave polinezasićene i mononezasićene masti, koje ne začepljuju krvne žile kao zasićene masti.

Razne upale u organizmu su pokretači bolesti, polifenoli u orasima mogu pomoći u borbi protiv ovog oksidativnog stresa i upale.

Korisne bakterije u crijevima pretvaraju elagitanine u spojeve zvane urolitini, za koje je utvrđeno da štite od upala u organizmu. ALA omega-3 masti, magnezij i aminokiselina arginin u orasima također mogu smanjiti pojavu upala.

Na drugu stranu, orasi su kalorični, ali studije pokazuju da je energija koja se apsorbira iz njih 21 posto niža nego što bi se očekivalo na temelju hranjivih tvari koje sadrže. Štoviše, jedenje oraha može čak pomoći u kontroli apetita.

U dobro kontroliranoj studiji na 10 pretilih ljudi, ispijanje smoothieja napravljenog od oko 48 grama oraha jednom dnevno tijekom pet dana smanjilo je apetit i glad, u usporedbi s placebo napitkom s jednakim brojem kalorija i hranjivih tvari.

Osim toga, nakon pet dana konzumiranja smoothieja od oraha, skeniranje mozga pokazalo je da su sudionici povećali aktivaciju u regiji mozga koja im je pomogla da se odupru vrlo primamljivim znakovima hrane, poput kolača i pomfrita, piše 24sata.

Odličan je sastojak mnogih salata, među ostalima, i glasovite salate waldorf, od jabuka i celera, sa salatnim preljevom od majoneze, vrhnja i limuna, a bez oraha ne bi bila potpuna ni salata od avokada, cikorije i rikule s preljevom od tofua i kopra.

U istočnjačkim kuhinjama salata od svježih krastavaca i oraha može biti predjelo. Orah se dodaje i gustim salatnim preljevima kojima se obogaćuju različite salate ili se poslužuju pored njih, a često se dodaju i sirevima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.