Osam stvari koje držite u zamrzivaču, a koje možete odmah baciti

Lifestyle 23. velj 202413:44 0 komentara
bobo / Alamy / Alamy / Profimedia

Koliko god se trudili, zamrzivač s vremenom često postane pretrpan, a namirnice i jela u nekim kutovima možda stoje i godinama, možda ste na njih i zaboravili.

Zamrzavanje hrane, bilo svježe ili kuhane, štedi novac, smanjuje bacanje i olakšava nam život da imamo pripremljen zdravi obrok kad nemamo vremena kuhati. No, povremeno ipak pregledajte ladice, sigurno ima stvari kojima je odavno bilo mjesto u smeću.

Smrdljive kockice leda

Nema ničeg osvježavajućeg u tome da popijete gutljaj ledene vode, a dobijete okus češnjaka kojeg ste prošli tjedan spremili u zamrzivač. Naime, nakon što kockice leda poprime mirise, nikada ih se neće riješiti. Najbolje je baciti ih i napraviti nove. Svakako se pobrinite da vodu smrzavate u posudi s poklopcem ili zatvorenim vrećicama.

Cottonbro Studio / Pexels

Zaboravljena jela

Korisno je i jeftinije planirati obroke unaprijed, pripremiti i smrznuti kuhanu hranu kako ne bismo trošili na restorane i dostave u dane kad ne stignemo kuhati. No, jeste li znali da bi se kuhana jela trebala pojesti u roku od tri mjeseca od smrzavanja? Kako biste bili sigurni kad ste što zamrznuli, najbolje je koristiti naljepnice i označavati datume.

Povrće s komadima kristala leda

Ako neki komad hrane stoji predugo u zamrzivaču ili nije ispravno zatvoren, na njemu se mogu stvoriti kristali leda, a to označava vrijeme da ga bacite. Smrznuto povrće može se držati u zamrzivaču do tri mjeseca.

Kari Marttila / Alamy / Profimedia

Meso s komadima kristala leda

Ako meso predugo stoji u zamrzivaču, može se osušiti i postati bezukusno. Primijetite li kristale leda na njemu ili se ne možete sjetiti kad ste ga zamrznuli, najsigurnije je baciti ga. Važno je imati na umu da meso treba dobro zatvoriti u posudu ili vrećicu prije zamrzavanja.

Pekarski proizvodi s kremastim nadjevom

Nakon što ste se pomučili pripremiti kiflice ili neku drugu poslasticu punjenu kremastim sirom ili čokoladom, sigurno ne želite baciti ostatke. No, ovo nisu obroci koje biste trebali zamrzavati jer u zamrzivaču kratko traju, niti mjesec dana.

Ostaci koje ne možete prepoznati

Možda ste prije nekoliko mjeseci mislili da je dobro zamrznuti nešto što niste htjeli baciti, no više ne znate ni o čemu se točno radi niti koliko je dugo na ledu. Stoga rađe ne riskirajte, nego pojedite nešto svježe.

Vinicius Bacarin / Alamy / Alamy / Profimedia

Stari sladoled

Premda se rijetko dogodi da sladoled u zamrzivaču stoji predugo, i to se može desiti. Ako stoji dulje od tri ili četiri mjeseca, vrijeme je da ga bacite, piše Reader’s Digest.

Kruh

Uopće nije loša ideja smrznuti višak kruha. No, morate ga dobro zamotati u plastičnu foliju, a onda još i u sloj aluminijske folije. Naime, ako se ne čuva pravilno, brzo će propasti, na njemu će se stvoriti kristali leda, promijenit će i teksturu i okus. Dodatni trik za zamrzavanje kruha je da ga podijelite odmah na šnite pa vadite po potrebi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!