Osobe s ovom bolesti mogu se predozirati – lubenicom: Ovo su simptomi

Lifestyle 10. tra 202421:34 0 komentara
Shutterstock / Ilustracija

Lubenica mnogima predstavlja znak da sasvim sigurno ulazimo u ljeto i uživaju u njoj kad god mogu, drugi, pak, nisu tako sretni pa i najmanji komadić lubenice za njih može biti koban.

Riječ je o osobama s kroničnom bolesti bubrega.

Nova studija donosi slučaj tri pacijenta s ovom bolešću koji su se nakon jedenja prevelike količine lubenice teško razboljeli. Zašto im je na kraju trebala liječnička pomoć?

Odgovor leži u tome da se lubenica ne sastoji samo od vode, piše IFL Science. Ovo sočno voće prepuno je vitamina i minerala, od kojih je najdominantniji kalij. Jedan komad lubenice (otprilike 286 grama) sadrži 320 miligrama kalija, što je oko 12 posto preporučenog dnevnog unosa za žene i oko 9 posto za muškarce.

Za prosječnu zdravu osobu lubenica je stoga obilan (i ukusan) izvor kalija. Zašto je kalij važan? Koriste ga naši živci za pomoć u prijenosu signala, uključujući one koji uzrokuju kontrakciju mišića, u održavanju normalne razine tekućine izvan naših stanica i u održavanju krvnog tlaka pod kontrolom.

U normalnim okolnostima, višak kalija koji se ne koristi u tim procesima uklanjaju bubrezi i izlazi s urinom. Međutim, za osobe s kroničnom bubrežnom bolesti, bubrezi nisu baš tako učinkoviti u filtriranju kalija.

To je značilo da je za tri pacijenta u studiji jedenje previše lubenice bogate kalijem rezultiralo razvojem teške hiperkalijemije, stanja u kojem ima previše kalija u krvi.

Pacijenti su imali između 6,6 i 7,4 milimola po litri kalija u krvi – normalni raspon je između 3,5 i 5,0 mmol/L. Sva tri pacijenta su konzumirala velike količine lubenice – bilo voća ili u obliku soka – svaki dan tijekom tri tjedna do dva mjeseca.

Iako su pacijente pregledali zdravstveni djelatnici, hiperkalijemija ne rezultira uvijek očitim simptomima, kao što je bio slučaj s jednim od tri pacijenta. Međutim, može imati i neke prilično ozbiljne posljedice. Druga dva pacijenta su, na primjer, imala problema sa srcem koji su se pripisivali višku kalija; Jedan je imao sporiji otkucaj srca od normalnog, a drugi je primio elektrošok od implantata defibrilatora dizajniranog za vraćanje pravilnog srčanog ritma.

Ostali simptomi mogu uključivati slabost mišića, trnce, mučninu, a u iznenadnim ili teškim slučajevima, otežano disanje i bol u prsima.

Srećom, iako može biti ozbiljna, hiperkalijemija se može liječiti. U slučaju pacijenata iz studije, njihova trenutna terapija uključivala je lijekove, ali je također preporučeno da svi smanje unos lubenice. Praćenje nekoliko mjeseci kasnije otkrilo je da su svi to učinili i da im se razina kalija vratila na normalu.

Autori studije se nadaju da će podići svijest o malo poznatim opasnostima konzumiranja previše lubenice za osobe s KBB-om.

“Lubenica je popularno ljetno voće i iako su banane, krumpir i rajčice poznati po tome što uzrokuju hiperkalemiju, rizik od hiperkalemije nakon pretjeranog konzumiranja lubenice često se zanemaruje”, pišu.

“Prepoznavanje uzroka hiperkalemije ključno je u liječenju i prevenciji budućih epizoda.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!