Otkrivene tajne Titanica: Zašto je broj čamaca za spašavanje smanjen?

Lifestyle 18. tra 202414:48 0 komentara
AFP

Prije 112 godina, 15. travnja, luksuzni prekooceanski brod Titanic sa sobom je odnio 1500 života, a njegova olupina i danas leži na dnu ledenog Atlantika.

Američki animator Jared Owen je prije godinu dana na platformi YouTube objavio digitalni prikaz broda iz svih kutova, točno onako kako je izgledao prije nego što je isplovio iz Southamptona prije 112 godina. Ovaj video otkrio je mnoge dosad nepoznate detalje.

“Ovo je sve dizajnirano ručno, za mene je to nevjerojatna inženjerska i zanatska vještina”, rekao je Owen. Prilikom izrade prikaza, Owen je koristio brojne izvore, uključujući National Geographic, izdanje “Titanic” serije knjiga Haines Manual, a zatim se oslonio na program za stvaranje 3D sadržaja kako bi oživio sve prikupljene informacije.

Razlog nedostatka čamaca za spašavanje

Njegov video prikazuje svih 10 paluba Titanica, uključujući i brodsku palubu na samom vrhu. Dio razloga za nedostatak čamaca za spašavanje bio je taj što projektanti nisu htjeli prenatrpati palubu broda i zapriječiti pogled na Atlantik putnicima prve klase.

Poznato je da Titanic nije imao dovoljno čamaca za spašavanje da spasi 2224 duše na brodu. Da jest, moglo bi biti spašeno mnogo više stotina, ako ne i svih, života izgubljenih te noći, piše Daily Mail.

Titanic je imao ukupno 20 čamaca za spašavanje, koji su zajedno mogli primiti 1.178 ljudi, nešto više od polovice ukupnog broja putnika (iako dva od tih čamaca nisu bila korištena kada je brod potonuo).

Gledajući plan Titanica, čamci za spašavanje općenito su se držali na časničkom šetalištu prema šetalištu ispred drugog razreda.

U međuvremenu, šetalište prve klase bilo je gotovo potpuno bez čamaca za spašavanje, što znači da su putnici prve klase mogli šetati uokolo i diviti se čistom pogledu na Atlantik s obje strane.

Iako se sada čini nezamislivim, polazna točka Titanica očito je bila njegova veličina i luksuz, a ne sigurnost.

Još jedna zanimljiva činjenica je da su na Titanicu zapravo postojala dva velika stubišta, oba ograničena samo na putnike prve klase. Daleko veličanstvenije bilo je prednje veliko stubište, koje je bilo ukrašeno izrezbarenom hrastovom zidnom pločom sa satom u sredini – mjestom gdje se Jack i Rose susreću u popularnom filmu Jamesa Camerona iz 1997. godine.

Ovaj brod krasio je luksuz, poput teretane, terena za squash, turske kupelji i prvog bazena na brodu. Titanic je bio “kraljevski parobrod”, što znači da ga je britanska monarhija legalno naručila za prijevoz pisama i paketa.

Prema Smithsonianovom nacionalnom poštanskom muzeju, brod je prevozio između šest i devet milijuna predmeta namijenjenih New Yorku. Sva Titanicova pošta izgubljena je kada je brod potonuo oko 2:20 ujutro, dva sata i 40 minuta nakon što je udario u santu leda.

Video bi mogao biti koristan australskom milijarderu Cliveu Palmeru, koji je obećao obnoviti slavni brod po procijenjenoj cijeni od milijardu funti. Titanic II, koji bi trebao biti spreman za plovidbu do 2027. godine, oponašat će specifikacije izvornog broda, uključujući moderne navigacijske i sigurnosne sustave, prenosi Klix.

Ostaci Titanica sada leže na dnu oceana oko 350 nautičkih milja od obale Newfoundlanda u Kanadi. Međutim, stanje ove osjetljive olupine pod vodom se tako brzo pogoršava da bi mogla potpuno nestati u sljedećih 40 godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!