Ova država je sljedeća hit destinacija za odmor na Mediteranu? “Definitivno ćemo se vratiti”

Lifestyle 18. svi 202407:06 0 komentara
Gent SHKULLAKU / AFP

Albanija bi mogla biti sljedeća velika mediteranska destinacija, rekao je šef najveće europske kompanije za odmor. “Veliki sam obožavatelj Albanije i mislim da bismo trebali i mogli učiniti više. Mislim da su potencijali ogromni i ne bih se iznenadio da tamo započnemo značajan program.”

“To je sjajna zemlja”, rekao je Sebastian Ebel, izvršni direktor Tuija, za The Independent.

G. Ebel je otkrio da je prije 10 godina, kada se pridružio izvršnom odboru Tuija, iznio mogućnost pokretanja odmora u Albaniji.

“Nisam mogao uvjeriti ljude da tamo ulažu”, rekao je.

Trenutačno jedina operacija Tuija za Albaniju je let dvaput tjedno belgijskog ogranka tvrtke iz Bruxellesa za glavni grad Tiranu.

Za usporedbu, niskobudžetni zračni prijevoznici sada imaju golemi program iz Ujedinjenog Kraljevstva. Ryanair i Wizz Air imaju tri dnevna leta za Tiranu iz svojih londonskih središta, Stansteda i Lutona.

Ryanair također leti iz Birminghama, Bristola, Manchestera i Edinburgha do međunarodne zračne luke Majke Tereze u glavnom gradu.

Marlene i Bernard Kayley iz Prestona upravo su se vratili s putovanja u Albaniju, rekavši da su imali “predivnih pet dana”.

Posjetili su glavni grad Tiranu i najveće odmaralište – Durres. U potonjem je gospođa Kayley rekla: „Naš hotel, Vila One Beach, nalazio se, kao što mu ime kaže, na lijepoj čistoj plaži. Izvrstan hotelski kuhar svake nam je večeri ponudio jela tradicionalne albanske kuhinje – ne s jelovnika, samo je pitao što nam se sviđa.

“Definitivno se vraćamo u Albaniju.”

U prosincu je nacionalna ministrica turizma Mirela Kumbaro izjavila za The Independent: “Ciljamo na vrhunski turizam u Albaniji.”

Od svih istočnoeuropskih nacija, Albanija je izdržala najduži i najopresivniji period državnog komunizma u drugom dijelu 20. stoljeća. Tijekom 40-godišnje staljinističke diktature Envera Hoxhe gotovo nikakvi turisti nisu bili dopušteni.

Ali tada mala tvrtka, Regent Holidays, počela je dovoditi posjetitelje iz Ujedinjenog Kraljevstva 1970-ih. Bivši redatelj Neil Taylor prisjeća se: “U većini godina tijekom 1970-ih i 1980-ih tamo smo slali oko 12 grupa godišnje.

“Raznolikost klijentele bila je velika privlačnost. Mi smo se, možda prilično zločesto, oglasili u Daily Telegraphu i u Morning Staru kako bismo osigurali da se ljudi koji inače ne bi pridavali vremena jedni drugima, odjednom moraju u usko povezanoj grupi 10 dana.

“Imali smo besposlene bogataše koji su se osjećali kao da bi trebali vidjeti što je komunizam, imali smo akademike koji su bilježili svaku izgovorenu riječ i kupovali svaku publikaciju na engleskom, ali imali smo i divlje revolucionare odlučne pronaći raj u Albaniji.”

Još jedna nacija koja graniči s Mediteranom također bi uskoro mogla ugostiti britanske turističke pakete.

Šef Tuija također je otkrio da je upravo razgovarao o otvaranju Alžira za odmor na plažama.

“Postojala je vrlo jasna poruka da sigurnosna situacija nije tako loša kao što mislite prema onome što čujete u Europi. Ali to nije način na koji bismo mogli slati klijente. Oklijevao bih učiniti nešto prije nego što se cjelokupna situacija popravi.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!