Oglas

IZBJEGNITE OPASNOST

Ove tri promjene na krumpiru otkrivaju da nije siguran za jelo

author
N1 Info
20. lip. 2025. 07:35
krumpir, krumpiri, poljoprivreda - Pixabay/Ilustracija
Pixabay/Ilustracija

Krumpir je nezaobilazna namirnica u mnogim kuhinjama diljem svijeta zbog svoje svestranosti i okusa. Ipak, ponekad se dogodi da krumpir koji smo zaboravili u smočnici počne klijati ili pozeleni.

Oglas

Iako takve promjene mogu djelovati zabrinjavajuće, u većini slučajeva krumpir je i dalje siguran za jelo, pod uvjetom da znamo prepoznati i ukloniti potencijalno štetne dijelove.

Proklijali krumpir

Krumpir s klicama može biti siguran za konzumaciju ako su klice male, a sam krumpir nije omekšao niti se smežurao. Toksin koji se može razviti, solanin, u velikim količinama može izazvati probavne smetnje, glavobolje i druge simptome, piše klix.ba.

Ako primijetite tek iznikle klice, jednostavno ih odstranite i krumpir možete koristiti kao i obično. No, ako su klice duže i brojnije, preporučuje se izbjegavati konzumaciju takvog krumpira.

Pozelenjeli krumpir

Krumpir koji je pozelenio nije siguran za jelo. Zelena boja nastaje kao posljedica izloženosti sunčevoj svjetlosti, koja potiče stvaranje klorofila. Međutim, zelenilo je također pokazatelj nakupljanja solanina, štetnog toksina.

Ako su zelene mrlje malene i lokalizirane, mogu se pažljivo odrezati, a ostatak krumpira iskoristiti. No, ako je veći dio gomolja zelen, najbolje ga je u potpunosti baciti.

Mekani i smežurani krumpir

Ako krumpir postane mekan i smežuran, to je jasan znak da je počeo propadati. U takvim slučajevima krumpir ne samo da može sadržavati toksine, već može izazvati i ozbiljne probavne tegobe. Krumpir koji je potpuno omekšao i ima neugodan miris svakako treba baciti.

Manje nepravilnosti na krumpiru, poput kratkih klica ili manjih zelenih mrlja, mogu se ukloniti. No, ako je krumpir jako oštećen, mekan, smežuran ili je veći dio pozelenio, njegova konzumacija predstavlja zdravstveni rizik i treba ga baciti.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama