Ove vrste voća imaju najbolje protuupalno djelovanje

Pexels

Prehrana bogata ovim voćem može pomoći vašem tijelu u borbi protiv kronične upale.

Dva registrirana nutricionista za Real Simple donose listu najboljeg voća za smanjenje neželjene upale u tijelu i objašnjavaju što im daje tu sposobnost:

Pitaja

Pitaja nije samo upečatljivo voće, već je bogato karotenom te vlaknima i antioksidansima poput vitamina C, E, B2.

Pexels

Jabuka

Jabuke su gotovo uvijek dostupne u lokalnom supermarketu, a njihova jednostavnost može vas potaknuti da ih zanemarite dok punite košaricu u odjelu s voćem.

No, jabuke zaista imaju mnogo toga. Bogat su izvor antioksidansa, posebno vitamina C, kvercetina i flavonoida, a i visok su izvor vlakana.

Unsplash

Bobičasto voće

Bobice su vrlo bogate i vlaknima i antioksidansima poput vitamina C (pola šalice jagoda pruža vam oko 50 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C), kvercetina, karotenoida i antocijanina.

Pixabay/Ilustracija

Koštuničavo voće

Breskve, šljive i trešnje bogate su antioksidansima poput vitamina C, vitamina A, antocijanina i fenolne kiseline. Također vam pružaju dobru količinu vlakana.

Pixabay

Grožđe

Grožđice su dobro poznate po antioksidansu zvanom rezveratrol, koji se nalazi u njihovoj kori. Kora također sadrži puno vlakana, stoga se preporuča konzumiranje grožđa s korom. Grožđe je bogato i drugim antioksidansima poput vitamina C, vitamina B2, antocijanina, kvercetina i flavonoida.

Pexels

Agrumi

Svi agrumi, uključujući naranču, grejp, limun i limetu, bogati su antioksidansima poput flavonoida i vitamina C (pola šalice grejpa pruža otprilike 40% preporučenog dnevnog unosa vitamina C) te sadrže dobru količinu vlakana.

Shutterstock

Sjemenke nara

Kada grickate sočne, hrskave, crvene sjemenke nara, uživate u prednostima i vlakana te antioksidansa poput vitamina C, antocijanina, tanina i fenolne kiseline. Ove eksplozije hranjivih tvari izuzetno su dobre za vas i ukusan dodatak kako slatkim, tako i slanim jelima.

Timur Weber/Pexels/Ilustracija

Marakuja

Marakuja je vrlo bogata vitaminom C (pola šalice pruža vam otprilike 40 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C), vitaminom A i drugim antioksidansnim spojevima poput polifenola. Sjemenke su posebno bogate vlaknima. Konzumiranjem pola šalice marakuje dobivate gotovo 50 posto preporučenih 25 grama vlakana dnevno za žene (38 grama za muškarce).

Pexels

Ananas

Prema stručnjacima, ananas sadrži spoj zvan bromelain, koji ima protuupalna svojstva. Ananas je također dobar izvor vlakana i antioksidansa poput vitamina C (pola šalice pruža vam otprilike 40 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C) te vitamina A.

Unsplash / Ilustracija

Lubenica

Lubenica je poznata po svojoj žarko crvenoj boji koja potječe od još jednog moćnog antioksidansa zvanog likopen. Također je izuzetno dobar izvor vitamina C.

Unsplash

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.