Pet namirnica koje povećavaju razinu željeza

Lifestyle 04. pro 202311:08 0 komentara
Pexels / Ilustracija

Održavanje optimalne razine željeza ključno je za cjelokupno zdravlje, posebno za žene koje su podložnije nedostatku željeza zbog menstrualnog gubitka krvi i trudnoće.

Nedostatak željeza može dovesti do umora, slabosti i vrtoglavice. Uključivanje hrane bogate željezom u vašu prehranu ključno je za sprječavanje anemije i održavanje razine energije.

Evo pet namirnica koje mogu značajno povećati razinu željeza, pogotovo kod žena.

1) Špinat

Prepun željeza, špinat je svestrano lisnato povrće koje se lako može uklopiti u razna jela. Sadrži ne-hem željezo, koje tijelo možda neće tako lako apsorbirati kao hem željezo koje se nalazi u životinjskim proizvodima. Međutim, spajanje špinata s hranom bogatom vitaminom C, poput citrusa ili paprike, poboljšava apsorpciju željeza. Uključivanje salata od špinata, frapea ili pirjanog špinata u svakodnevnu prehranu može značajno pridonijeti zadovoljavanju potreba za željezom.

2) Leća

Ove mahunarke su fantastičan izvor željeza za žene. Sadrže dobru količinu ne-hem željeza zajedno s vlaknima i proteinima, što ih čini hranjivim izborom. Leća je svestrana i može se uključiti u juhe, variva, salate ili od nje napraviti ukusne polpete ili namaze. Redovito konzumiranje leće može pomoći u održavanju zdrave razine željeza u tijelu.

3) Sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve su bogate željezom. Zgodne su za grickanje ili se mogu posuti po salatama, jogurtu ili dodati domaćoj granoli. Osim toga, sjemenke bundeve sadrže i druge bitne minerale, što ih čini korisnim dodatkom prehrani za žene koje žele povećati unos željeza, prenosi timesofindia.com.

4) Kvinoja

Ova pseudožitarica nije samo izvrstan izvor proteina i vlakana, već sadrži i značajnu količinu željeza. Kvinoja je svestran sastojak koji se može koristiti kao baza za salate, poslužiti kao prilog ili čak koristiti u zdjelicama za doručak. Njegov sadržaj željeza čini ga vrijednim dodatkom prehrani, osobito za one koji traže biljne izvore ovog esencijalnog minerala.

5) Nemasno meso

Za one koji konzumiraju proizvode životinjskog podrijetla, nemasno meso poput piletine, puretine i govedine izvrstan je izvor hem željeza, koje tijelo lakše apsorbira od nehem željeza. Redovita konzumacija nemasnog mesa značajno povećava razinu željeza. Neophodno je uravnotežiti ovo meso s drugom hranom bogatom hranjivim tvarima za dobro zaokruženu prehranu.

Uz konzumaciju ovih namirnica, njihovo kombiniranje s izvorima vitamina C i izbjegavanje pretjeranog unosa kave i čaja (koji mogu spriječiti apsorpciju željeza) također su ključni za održavanje zdrave razine željeza.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!