Pet vrsta biljaka koje je gotovo nemoguće ubiti

Lifestyle 02. pro 202309:22 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Dodavanje sobnih biljaka u vaš dom može biti jednostavan način da mu dodate boju i smirenu atmosferu.

Ipak, ako ste novi u uzgoju biljaka, trebali biste početi s nečim što je lako uzgajati. Sve se ove biljke uzgajaju u zatvorenom i toplom okruženju vaše dnevne sobe, kuhinje ili kupaonice. Sve ih je lako pronaći u bilo kojoj trgovini koja prodaje biljke. Možete ih pronaći u rasadnicima, online trgovinama, cvjećarnicama i trgovinama mješovitom robom.

Neke je od ovih biljaka nemoguće ubiti zato što su prilagodljive raznim količinama svjetlosti, a neke imaju odličnu sposobnost regeneracije nakon što su bile zanemarivane neko vrijeme. U nastavku saznajte koje se biljke najlakše uzgajaju i koje su najotpornije, prenosi centarzdravlja.hr.

Zlatni puzavac

Znanstveni naziv je Epipremnum aureaum. Također se naziva i potos, vražja loza, vražji bršljan i zlatni potos. Zlatni puzavac ima lijepe puzajuće stabljike i listove u obliku srca koji mogu biti zlatni, bijeli, zeleni ili šareni. Mnogi napredni vrtlari pokušavaju sakupiti sve vrste.

Zdravi zlatni puzavci mogu napraviti stabljike duge čak 15 metara. Vrlo se lako razmnožava pa je dovoljno samo jedan otkinuti komadić staviti u vodu i pustit će korijenje. Možete ga uzgajati na prozorskoj dasci ili ih pustiti da se penje po zidu ili oko stupa.

Ova će se biljka prilagoditi gotovo svim svjetlosnim uvjetima i može se uzgajati u običnoj zemlji za bilje. Bilo da ga gnojite ili ne, on će godinama vjerno rasti. Zalijevanje je obično obaveza koju vlasnici ove biljke imaju samo nekoliko puta mjesečno.

Svekrvin jezik

Znanstveni nazivi za ovu biljku su Sansevieria trifasciata i Dracaena trifasciata. Obično je zovu zmijska biljka ili svekrvin jezik.

Ove ljupke tropske biljke imaju dugačko tamnozeleno lišće nalik na mač koje je prošarano žutim prugama. Svekrvin je jezik još jedan član popisa biljaka koje je teško ubiti jer ju je potrebno vrlo rijetko zalijevati i prilagodljiva je raznim svjetlosnim uvjetima. Najbolji je savjet da je pustite da se između dva zalijevanja dobro posuši te da je onda dobro zalijete. Prilagodit će se uvjetima slabog osvjetljenja, pa čak i fluorescentnoj uredskoj rasvjeti.

Zeleni ljiljan

Znanstveni naziv za ovu biljku je Chlorophytum comosum. Najčešći nazivi koje ćete čuti su biljka pauk ili zeleni ljiljan. Njeno lišće raste brzo poput trave i može biti zeleno ili zeleno-bijelo.

Naziv biljka pauk dolazi od malih izdanaka koji vise s matične biljke i nalikuju paucima. Ti izdanci imaju vlastiti korijenski sustav i mogu se odvojiti od matične biljke i staviti u zasebnu posudu. Zbog ove odlične karakteristike možete imati beskrajnu zalihu besplatnih biljaka koje možete iskoristiti kao poklone.

Aloja

Znanstveni naziv za ovu biljku je Aloe barbadensis, a na našem je govornom području nazivaju aloja. Aloja je još jedna sobna biljka koju je teško ubiti. Ove otporne biljke rastu u grozdu oko matične biljke i također se mogu presaditi. Visoki šiljasti listovi aloje punjeni su gelom koji je zbog svojih hidratantnih svojstava odlučan za tretiranje kože.

Aloja je sukulentna biljka, što znači da se sastoji od debelih i mesnatih listova koji zadržavaju vodu. Idealno joj odgovaraju sušni uvjeti pustinje, u kojima inače i raste. U vašem domu to znači da zahtijeva jako svjetlo i vrlo rijetko zalijevanje. Zato što voli da joj je tlo suho je vrlo bitno da na posudi ima rupe za drenažu.

Zamija

Znanstveni naziv za zamiju je Zamioculcas zamiifolia, a većina ljudi je radije naziva ZZ biljkom, zuzu biljkom, vječnom biljkom ili smaragdnom palmom. Zamija ima debelo korijenje u koje skladišti vodu za kasnije korištenje. Iz korijena joj rastu duge, zelene stabljike koje su debele i mesnate. Iz stabljika izbijaju debeli, sjajni listovi koji su ovalnog oblika. Zamije mogu narasti do metar i pol u visinu i u širinu.

Zamije su jako prilagodljive biljke. Mogu živjeti na umjerenoj do neizravnoj sunčevoj svjetlosti, podnose sušu i rijetko im je potrebna gnojidba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!