Pomaže u snižavanju kolesterola, šećera u krvi, u mršavljenju… Evo za što je sve dobar balzamični ocat

Lifestyle 22. svi 202413:09 0 komentara
Pexels

Podrijetlo balzamičnog octa vuče korijene iz drevnih pokrajina Modena i Reggio Emila u Italiji, a datira iz srednjeg vijeka. Proizvodi se od raznih sokova bijelog grožđa – Lambrusco, Trebbiano i Spergola.

Jedan od glavnih razloga moraju biti brojne potencijalne zdravstvene dobrobiti balzamičnog octa i duga povijest njegova nastanka i proizvodnje. Ocat je općenito dio prilično velike skupine začina koji dodaju okus hrani, prenosi Pinkvilla.

Nakon kuhanja se stavlja u drvene bačve i prolazi kroz alkoholno i octeno vrenje, nakon čega slijedi proces zrenja koji može trajati od 10 do 25 godina.

Današnji proces proizlazi iz tradicionalne recepture, jer najčešće uključuje kuhanje mošta od grožđa i vinskog octa uz dodatak karamele za postizanje slične boje i intenziteta.

Ocat ima antioksidativna svojstva, osim gore spomenutog sastava dobrih za vas hranjivih tvari. Uz dosljedno uzimanje, poznato je da ocat sprječava upale, hipertenziju i snižava kolesterol u serumu. Mnogo je octa postalo poznato zbog njihove upotrebe za mršavljenje, rast kose i poboljšanje kože.

Pomoć u snižavanju kolesterola i šećera u krvi

Pretjerani skokovi, tijekom vremena nakon obroka, u glukozi i lipidima u krvi uzrokuju porast oksidativnog stresa koji izaziva upalu i povećani rizik od kardiovaskularnih incidenata.

Zbog prisutnosti antioksidansa u octu, uključujući balzamični ocat, smatra se da korištenje povećane doze octa uz dijetu bogatu kolesterolom može značajno smanjiti loš kolesterol ili LDL-kolesterol.

Konzumacija octa također pomaže u akutnom smanjenju oksidiranog LDL-a i ukupnog kolesterola. Ako želite održati ili smanjiti razinu kolesterola u svom tijelu, korištenje balzamičnog octa može učiniti posao i spriječiti začepljenje arterija.

Antiglikemijska svojstva octa mogu biti korisna za dijabetičare, u održavanju niske razine šećera u krvi, posebno za skok nakon obroka>

Može pomoći u održavanju niskog krvnog tlaka

Octena kiselina je jedan bioaktivni spoj prisutan u octu koji pokazuje korisne zdravstvene rezultate. Proces fermentacije octene kiseline odgovoran je jedinstvenu aromu i miris octa.

Takve bioaktivne tvari povezane su sa staničnim aktivnostima, korisnim za zdravlje. Primjeri uključuju antimikrobna, antihipertenzivna, antibakterijska svojstva i učinke protiv pretilosti. Otkriveno je da je octena kiselina potencijalni sastojak octa za suzbijanje metaboličkog sindroma.

Pomaže u gubitku težine

Octeni začini, uključujući balzamični ocat, imaju svojstva protiv pretilosti koja su povezana s bioaktivnim tvarima prisutnim u njima. Probiotički spojevi rezultiraju manjim unosom hrane i kontroliraju porast šećera u krvi nakon obroka, što može pomoći u mršavljenju.

Također je otkriveno da je dnevni unos 15 ml octa tijekom 12 tjedana pokazao izraženo smanjenje tjelesne težine, ukupnog kolesterola, nakupljanje masti u jetri i triglicerida u serumu, kod pretilih ljudi.

Dakle, uz dosljednu konzumaciju balzamičnog octa uz odgovarajući način života, možete postići svoje ciljeve mršavljenja.

Može poboljšati vašu kožu

Zbog svog oštrog mirisa, balzamični ocat možda nije onaj koji biste trebali dodati svojoj lokalnoj zalihi za njegu kože! Međutim, kao što je ranije spomenuto, octena kiselina, antioksidansi i antimikrobni spojevi prisutni u balzamičkom octu pomoći će u promicanju boljeg zdravlja kože.

Poznato je da konzumacija regulirane količine balzamičnog octa pomaže postići čistu kožu s poboljšanim tenom. Antioksidansi pomažu ublažiti znakove starenja i poništiti oštećenja kože od sunca.

Nuspojave balzamičnog octa

Balzamični ocat se često koristi kao preljev za salatu i ima minimalne ili nikakve nuspojave za osobe koje nisu alergične. No iznimno, ovisno o dozi, može doći do upale grla i oštećenog jednjaka.

Govoreći o idealnoj dozi, Mary Sabat, registrirana nutricionistica, kaže: “Balzamični ocat se često koristi kao preljev za hranu ili aroma u kuhanju, a njegova konzumacija može biti sigurna ako se koristi umjereno. Ne postoji stroga dnevna granica za balzamični ocat, ali se općenito smatra sigurnim za uključivanje u vašu svakodnevnu prehranu sve dok ne dovodi do prekomjerne potrošnje kalorija ili nelagode.”

Konzumiranje sirovog balzamičnog octa također može oštetiti sluznicu želuca i uzrokovati nelagodu. Također postoje šanse da dobijete žgaravicu ili se suočite sa želučanim problemima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!