Poštovala četiri jednostavna pravila i uspjela uštedjeti više od 27 tisuća eura

Lifestyle 27. ožu 202307:56 1 komentar
Photo by Dovis: https://www.pexels.com/photo/shattered-pink-piggy-bank-6719878/

Britanka Jessica Barclay uspjela je u godinu dana uštedjeti više do 27 tisuća eura poštujući samo četiri jednostavna pravila.

Barclay je u posljednjih nekoliko godina potrošila ušteđevinu koju je imala, dok je bila na porodiljnom, ali i zahvaljujući rastu životnih troškova tijekom pandemije covida-19. Ova majka jednog djeteta odlučila je u siječnju 2022. krenuti s intenzivnom štednjom i opisala je kako je uspjela ponovno stati na noge, prenosi Nova.rs.

Njezina metoda štednje bila je izazov koji isključuje nepotrebnu potrošnju, a Jessica i njezin partner slijedili su četiri stroga pravila kad je u pitanju novac.

Evo koja su to pravila:

Stvari koje morate kupiti nove

To su stvari poput hrane, higijenskih potrpština ili nečega što će se uskoro raspasti i potrošiti.

“Većina stavki je bila prilično očigledna – naravno da ću kupiti pastu za zube – ali vježba kreiranja liste nam je otvorila oči i natjerala nas da razmislimo o tome što nam je zaista potrebno i je li bilo stvari u našim životima koje smo vidjeli kao osnovne, a jednostavno nisu”, kaže Barclay.

Stvari koje možete naći u second handovima

Obitelj je uglavnom tražila samo potrošne stvari, ali su kupili i jedan ili dva predmeta za kuću.

Stvari koje ne morate kupiti

Strogo “ne” za obitelj bile su nepotrebne kupovine poput nove odjeće za svadbe ili potpuno novog namještaja.

“To je lista stvari za koje sam znala da ću pokušati samu sebe uvjeriti da su neophodne tijekom godine, a zaista nisu”, govori Barclay.

Recimo, pravila je ručno rađene čestitke za rođendane, a namještaj je prepravljan kod kuće ako mu je trebalo osvježenje.

Siva zona

Ipak su ostavili mjesta za nepredviđene troškove, kada se nešto pokvari, npr., ali su i dalje tražili način da prođu što jeftinije.

Jessica i njezin suprug su tako uspjeli uštedjeti nevjerojatnih 24.000 funti tijekom godine, što je oko 27.400 eura – a ostajalo bi im u prosjeku 2.300 eura mjesečno.

“Zaista sam uživala u izazovu. Natjerao me je da drugačije razmišljam o tome što i zašto kupujem i trošim. Budite spremni da naučite neke strašne istine o sebi”, poručila je Barclay nakon svega.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare