Rečenica koja će ublažiti svaki sukob u vezi ili braku

Lifestyle 24. tra 202321:42 0 komentara
Shutterstock/ Ilustracija

Svađe nisu rijetkost. Pojavljuju se u svim odnosima, a ponekad nam se čini da u svojoj blizini imamo ljude koji su u stalnoj potrazi za razlogom da se naljute.

Svađe u vezama i brakovima također nisu rijetkost. Iako svađa ne mora nužno biti loša za odnos, vrlo često zaboravimo zašto smo se uopće počeli svađati i krene paljba koja više nema veze s početkom svađe, piše Zadovoljna.hr.

Izvlačimo stvari iz prošlosti, prisjećamo se svega što nam nije bilo po volji, a sve s ciljem da iz svađe izađemo kao pobjednik. Konačni rezultat najčešće ipak ne bude pobjeda, nego povrijeđeni ljudi.

A zašto se to događa? Psiholozi ljutnju definiraju kao osjećaj boli u kombinaciji s mislima koje izazivaju bijes. Te misli, odnosno bijes ponekad motiviraju osobu da se brani napadom.

A kako se svađati pametnije?

Na sveučilištu u Winsconsinu 2013. godine provedena je studija pod nazivom “Upravljanje sukobima: teški razgovori s teškim ljudima”. Studija je pokazala da je usred svađe važno održavati sigurno okruženje, odnosno izgovarati rečenice i postavljati pitanja koja vode do slaganja. Predloženo je korištenje izjava koje počinju riječju “ja”.

Kako biste ublažili svađu, koristite se sljedećom rečenicom: “Željela/želio bih se usredotočiti na sve stvari oko kojih se slažemo.”

Možete mijenjati formulaciju sve dok ona uključuje riječ “slažemo”.

Ova rečenica sa sobom donosi brojne prednosti. Osigurat će, za početak, da se borba ne produlji. Kada počnemo tražiti područja u kojima se slažemo, mijenja se naš način razmišljanja. Drugu stranu prestajemo promatrati kao neprijatelja i na nju gledamo kao na nekoga tko nije toliko različit od nas.

Izgovaranjem ove rečenice kod druge strane bi se trebali smanjiti razlozi za ljutnju, čak i nestati. Svi smo ponekad loše raspoloženi i samo tražimo razloge za svađu, ali kada provokaciju dočekamo s osmijehom i željom za razgovorom, osobi željnoj svađe postajemo neprivlačna meta.

Ako vam se učini da se nalazite u situaciji u kojoj je nemoguće pronaći zajednički jezik, pokušajte još jednom dobro razmisliti. Čak i kod najgorih situacija često postoji mogućnost dogovora.

Možda će vam biti potrebno malo prakse da u svakoj situaciji pronađete rješenje zbog kojeg nitko neće biti povrijeđen, ali sjetite se da sve počinje samo jednom rečenicom – željela/želio bih se usredotočiti na sve stvari oko kojih se slažemo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!