Jeste li nekada primijetili da tvrdo kuhana jaja imaju djelomično zelene žumanjke? Jesu li takva jaja sigurna za konzumaciju? U nastavku pročitajte zašto dolazi do te promjene boje.
Dr. Dawn M. Bohn, izvanredna profesorica na Odjelu za znanost o hrani i ljudskoj prehrani na Sveučilištu Illinois u Urbana-Champaignu, navodi da je glavni razlog za ovu pojavu vrućina.
Kako ona navodi, prejako, agresivno kuhanje dovest će do toga da žumanjak poprimi zelenu boju. “Kad se jaje kuha predugo i/ili na previsokoj temperaturi, sumpor u bjelanjku spaja se sa željezom u žumanjku i stvara željezni sulfid, koji ima zelenu nijansu.”
Nažalost, ova kemijska reakcija – koju znanstvenici nazivaju denaturacijom – nije ograničena samo na tvrdo kuhana jaja. To se može dogoditi i kad pripremate kajganu ili omlet.
Iako zelenkasti izgled može biti neprivlačan, ovako tvrdo kuhana jaja su i dalje jestiva, piše RD.
“Željezni sulfid koji nastaje kad se jaje prekuha zapravo je isti oblik željeza koji nalazite u dodacima željeza”, kaže dr. Stephanie Smith, docentica na Sveučilištu Washington, Odjel za znanost i hranu. “Zapravo je sigurnije jesti prekuhana jaja nego nedovoljno kuhana, u kojima se mogu nalaziti bakterije.”
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!