Samo tri osobe na svijetu mogu putovati bez putovnice: Pogledajte o kome se radi!

Lifestyle 05. ožu 202415:19 0 komentara
PIxabay / Ilustracija

Za većinu ljudi najvažnija stvar kod putovanja u drugu zemlju je da ne zaborave putovnicu. Međutim, postoje tri osobe na svijetu za koje ovo pravilo ne vrijedi i putovnica im nije potrebna.

U pitanju su kralj Ujedinjenog Kraljevstva Charles III., japanski car Naruhito i carica Masako.

Prije nego što je kralj Charles III. dobio tu privilegiju, imala ju je kraljica Elizabeta II., koju je Charles naslijedio na prijestolju.

Dakle, ovaj izuzetak se odnosi samo na kralja (ili kraljicu) Ujedinjenog Kraljevstva, ne i na druge članove kraljevske obitelji. Ovo se pravilo se ne odnosi ni na suprugu kralja Charlesa, kraljicu Camillu, koja sa sobom mora da ima diplomatsku putovnicu.

Što se Japana tiče, japansko ministarstvo je 10. svibnja 1971. godine izdalo dokument u kojemu se navodi da bi bilo krajnje neprikladno da se izda putovnicua za cara ili caricu, piše CNBC TV18.

U dokumentu se dodaje i da bi bilo krajnje neprikladno da se car podvrgava imigracijskim ili viznim procedurama koristeći putovnicu kao običan građanin. Također, takvo pravo važi samo za cara i caricu, dok se diplomatske putovnice izdaju ostalim članovima carske obitelji, uključujući prijestolonasljednika i princezu.

Kada stignu u bilo koju zemlju, od cara i carice Japana se traži samo da pokažu dokument lokalnog ministarstva, koji zemlju obavještava o njihovom dolasku.

U slučaju kralja Charlesa III., ta dužnost je povjerena njegovom osobnom tajniku, sir Cliveu Aldertonu, koji je od 2006. godine, godinu dana nakon što su se vjenčali, jedan od najpouzdanijih i najomiljenijih savjetnika kralja i kraljice Camille, prenosi Nova.rs.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!