Šest najgorih napitaka za žeđ

Lifestyle 10. svi 202215:12 > 15:26
Pixabay

Kako dolazi toplije vrijeme, tako češće posežemo za osvježavajućim napicima. No, jesu li svi doista dobri za žeđ?

Kad zaprži sunce, čini se da nema bolje od hladne limunade, hladnog piva ili čaja. Međutim, to ne znači da će nam ti napici nadoknaditi izgubljenu vodu.

Upravo kombinacija kofeina, šećera i alkohola mogu spriječiti da tijelo dobije vodu koja mu je potrebna iako neki od tih napitaka ostavljaju dojam da smo utažili žeđ.

Ako zbilja ne želite dehidrirati, pijte dovoljno vode, a u nastavku pročitajte od kojih ćete napitaka imati više štete nego koristi ako ste žedni.

Alkohol

Alkoholna pića, bilo da se radi o pivu, vinu ili žestokom piću, spadaju među napitke koji najviše dehidriraju.

“Alkohol je diuretik. Uzrokuje ukanjanje tekućina iz krvotoka brže od drugih napitaka. Alkohol utječe na mehanizme koji reguliraju vodu u našim tijelima”, objašnjava liječnica.

Generalno gledano, čaša alkoholnog pića izbacit će oko 120 mililitra više tekućine iz tijela od drugih tekućina prilikom mokrenja. Ako pijete alkohol, uz to je važno piti puno vode.

Gazirana pića

Gazirana su pića među najpopularnijima, posebno kod mlađe generacije. No, ako želite nadoknaditi vodu, ona nisu dobar izbor.

Slatka pića učinit će da se osjećate još žednijima. Kako raste razina šećera u krvi, tijelo uzima vodu iz stanica kako bi uravnotežilo šećer. Premda ovakvi napici mogu djelovati osvježavajuće, ne zaboravite da mogu pridonijeti dehidraciji.

Sokovi

Činjenica da šećer dodatno izaziva žeđ, ne ide u prilog zaslađenim sokovima koji nisu gazirani. Čak i sokovi na bazi voća mogu utjecati na dehidraciju, upozoravaju stručnjaci.

Premda u malim količinama mogu djelovati osvježavajuće i utažiti žeđ, veće količine slatkih sokova imat će kontraefekt.

Kava

Pijete li kavu u popodnevnim satima, to bi također moglo dovesti do dehidracije. Premda je kava na lošem glasu kad je hidracija u pitanju, uz nju je ključno pijenje vode. Neko zlatno pravilo je na šalicu kave popiti čašu vode.

Energetska pića

Kao i zaslađeni i gazirani sokovi i energetska pića su puna šećera pa će u tom smislu djelovati slično na tijelo. Tome treba pridodati i velike količine kofeina i drugih aditiva zbog čega ovi napici mogu dovesti do dehidracije.

Hladni čaj

Teško da nešto može zvučati više osvježavajuće od velike čaše hladnog čaja, no da se vratimo na početak, napici puni šećera i kofeina nisu dobar odabir ako ste žedni i dehidrirani, piše Eat This.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.