Šest stvari iz kuhinje kojih se morate riješiti čim prije

Lifestyle 25. velj 202418:53 > 26. velj 2024 07:04 1 komentar
Oleg Opryshko / Alamy / Alamy / Profimedia / Ilustracija

Spremanje nereda u kuhinji može djelovati kao ogroman projekt pa ga je puno lakše razdvojiti na dijelove kojima je lakše upravljati.

Na taj način ne morate provesti cijeli dan pospremajući kuhinjske ormariće. Najbolji način da započnete s ovim zadatkom jest ukloniti stvari koje moraju otići što prije. To su predmeti koji mogu stvoriti opasnost, ne služe svrsi ili stvaraju nepotreban nered. Uklonite ih što prije, kako biste mogli prijeći na detaljnije stvari, prenosi House Digest.

Okrhnuto posuđe

Iako vam je možda teško baciti oštećeno posuđe, pogotovo ako je dio seta,  to je nešto o čemu biste trebali ozbiljno razmisliti. Pukotine nisu samo estetski nedostaci – one također mogu pomoći u širenju patogena i razmnožavanju bakterija.

Bakterije se mogu naseliti u te porozne komadiće, a pukotine debljine dlake teško je pravilno očistiti.

Začini kojima je istekao rok trajanja

Iako možda ne postoji rok trajanja za sve vaše bočice začina, postoje opći rokovi koje možete slijediti kako biste bili sigurni da ne zadržavate začine kojima je istekao rok trajanja.

Ekstrakti će početi blijedjeti nakon dvije godine; cijele začine najbolje je koristiti prve tri godine od kupnje, mljevene baciti nakon dvije godine, a lisnato bilje ima rok trajanja oko godinu dana.

Izuzeci od ovih pravila su ekstrakt vanilije i sol, koji će trajati zauvijek.

Bezbrojne šalice

Svi znamo kako je lako steći naviku skupljanja šalica, bilo da ih nabavite tijekom putovanja, slučajno ih donesete kući iz ureda ili ne možete odoljeti novom dizajnu koji ste uočili u trgovini.

Ali kada vam ormarić za šalice postane prenatrpan, vrijeme je za smanjivanje kolekcije. U idealnom slučaju, vaš broj šalica odražava broj ljudi u vašem kućanstvu i koliko šalica potroše dnevno. Ako su u vašem domu dvije osobe i koristite tri šalice dnevno, u ormariću bi trebalo biti između šest i deset šalica. Ako ih imate skoro 20, vrijeme da prorijedite kolekciju.

Plastične posudice bez poklopca

Svi imamo plastične posude koje su nekako izgubile poklopac i više ne služe svrsi. Umjesto da ih čuvate, odvojite popodne da ih bacite ili prenamijenite.

Vjerojatno ćete se iznenaditi koliko dodatnog prostora za pohranu imate nakon što ih očistite. Kako biste izbjegli ovaj problem u budućnosti, organizirajte ladicu tako da su posude i poklopci uvijek zajedno.

Teflonske tavice koje se gule

Teflonske, neprijanjajuće tave koje se gule osim što stvaraju nered, mogu biti i opasne. Tave s neprijanjajućim premazom obložene su politetrafluoretilenom, također poznatim kao teflon, koji se sastoji od mješavine atoma fluora i ugljika. Ako se koriste na temperaturi ne višoj od 260 Celzijevih stupnjeva, ove tave su skroz u redu.

Međutim, ako stvarno pojačate štednjak i pregrijete te tave, one ne samo da mogu ispustiti otrovne kemikalije u zrak, već se i komadići teflona mogu odvojiti i ući u hranu.

Napukle drvene kuhače

Slično kao i posuđe koje je oštećeno, vlaga se može zadržati u pukotinama i omogućiti razvoj štetnih bakterija. Drvo je također vrlo porozno, što znači da bakterije ne sjede samo na površini, već se probijaju i unutra.

To obično nije razlog za brigu jer se te bakterije ne prenose. To se događa kada se predmeti lome ili raspadaju, izlažući patogene pohranjene unutra i dopuštajući im da se prenesu na vašu hranu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare