Shatush: Nova, genijalna tehnika bojanja kose koju je vrlo lako održavati

Lindsay Cash/Unsplash

Shatush se može primijeniti na gotovo sve vrste kose, a posebno je primjenjiv na kosu prirodno tamnije boje poput tamno smeđe ili crne. Na takvim kosama obično nedostaje malo sjaja i svjetlije boje koje će dati svježinu licu. Shatush čini upravo taj efekt.

Shatush je nova tehnika uređivanja kose koja polako počinje biti popularnija od balayage tehnike, pramenova ili kompletnog bojanja kose. Shatush tehnika bojenja kose odaje dojam nježnog posvjetljivanja kose koja izgleda kao da je blago posvijetlila na suncu. Pramenovi ovom tehnikom izgledaju prirodno, a s rastom kose ih se ne treba neprestano popravljati.

Iako postoje brojne tehnike, shatush se najbolje radi prstima kako bi se detaljnije pristupilo svakom pramenu. Uz to se koriste i maleni stošci koji omogućavaju pravilnu raspodjelu boje s prirodnim efektom.

Shatush tehnika bojenja kose

Do sada smo mogli vidjeti različite trendove bojanja kose, koji se gotovo iz godine u godinu mijenjaju. Imali smo periode kada su se pramenovi radili isključivo uz gumenu kapu ili one godine kada nitko iz frizerskog salona nije izašao bez minivala. Trendovi u frizurama se također mijenjaju vrlo često pa je tako jedne godine popularno imati dugu kosu, a već iduće se reže na bob frizure.

vezana vijest

Međutim, jedan od trendova koji se već dugo zadržao je prirodan izgled obojene kose. Tu je svoju slavu doživio balayage ili balayazh. Riječ je o nježnom bojanju kose u kojem su pramenovi svjetliji, a korijen obično ostaje netaknut. Kod balayage tehnike se može koristiti više boja za jednu kosu, no i dalje sve ostaju u sličnim tonovima. Ova tehnika odgovara za bojanje kraće i duže kose.

Nakon bojanja se obično teško raspoznaje gdje kreće boja, a koji dio kose je prirodan. Niti prilikom rasta kose nakon shatusha nema jasne razlike u obojenoj i prirodnoj kosi niti nema različitih boja na glavi kako se boja ispire. Umjesto toga, stvara se dojam duže, a prirodno posvijetljene kose.

Kako izgleda shatush tehnika?

Shatush je gotovo neprimjetan na kosi i nježniji je nego balayage, no koristi se drugačija tehnika koju za sada rade samo profesionalni saloni. Razlog tomu je što se smatra da se bolji i detaljniji rezultati postižu kada se koriste prsti umjesto kista.

Shatush tehnika stvara dojam kao da ste proveli duže vrijeme na suncu pa su vam posvijetlili samo pramenovi koji se nalaze s vanjske strane. Neke osobe prirodno već imaju svjetlije pramenove na vrhu kose, a korijen je prirodne, tamnije boje. Ova tehnika postiže upravo to.

Umjesto korištenja folija, u shatush tehnici se koriste papiri, stošci ili ništa. Stošci za bojenje kose nisu uobičajena tehnika u Hrvatskoj, no sve su popularniji u stranim salonima. Riječ je o papirnatim, gumenim ili plastičnim malim stošcima koji koriste za odvajanje obojene kose. Kroz njih se provlače obojeni pramenovi te omogućuju vrlo detaljno tretiranje kose.

Ovo su još neke prednosti shatush tehnike:

– idealan za osobe koje ne žele oštetiti kosu previše bojanjem

– daje prirodan, a uočljiv efekt

– daje dojam svježine licu

– lako se održava bez dodatnog bojanja

– kosa s rastom i dalje izgleda dobro i prirodno

– nema vidljivog izrasta

vezana vijest

Shatush tehnika stvara prirodan izgled obojene kose koji se u tamnijem ambijentu gotovo jedva primjećuje. Međutim, svjetliji pramenovi, posebice na području oko lica, odaju dojam svježine i otvorenosti.

Iako se za shatush koristi manje boje ili blajha, on i dalje oštećuje vlasi, posebice ako se nanosi na već ranije obojenu kosu. Pramenovi obično oslabljuju vlasi i što se češće rade na istom dijelu kose, taj dio gubi elastičnost i sjaj. Kosa nakon čestog bojanja može lakše pucati i biti sklonija ispadanju. Premda je shatush manje invazivan jer se ne boji cijela glava, ipak može oštetiti kosu zbog čega je važno dati joj pravilnu njegu nakon bojanja. Kosa je nakon bojanja obično suha te bi bilo dobro koristiti ulja ili maske za kosu.

Kome najbolje odgovara shatush?

Kao i kod balayage tehnike, shatush se može primijeniti na gotovo sve vrste kose. Posebno je primjenjiv na kosu prirodno tamnije boje poput tamno smeđe ili crne. Na takvim kosama obično nedostaje malo sjaja i svjetlije boje koje će dati svježinu licu. Shatush čini upravo taj efekt.

Koristiti ga mogu osobe s kratkom i dugom kosom. Međutim, najviše efekta će imati na poluduge i duge kose jer će se kod njih jasno vidjeti svjetliji, nježni vrhovi. Kod frizura koje su odrezane potpuno ravno, shatush može izgledati manje prirodno, no opet će izgledati kao pravo osvježenje. Shatush se može koristiti i na bob frizurama, no bolje će odgovarati na postepeno ošišane kratke frizure.

Najbolje će pasati na smeđe tonove, poludugu kosu koja je postepeno ošišana. Postepena kosa odlično izgleda s nježnim pramenovima koji povećavaju volumen i gustoću. Shatush će na postepeno obojenoj kosi dati novu dimenziju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.