Kako očistiti jezik i usta? Stomatolozi savjetuju da koristite jedan prilično učinkovit alat

Lifestyle 18. ruj 202321:19 0 komentara
Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Ako vam se čini da se nikako ne možete riješiti zadaha luka, češnjaka ili sira čak i nakon pranja zubi, možda će vam pomoći strugač za jezik.

Jezik je jedan od najfleksibilnijih mišića u našem tijelu, a obavlja nekoliko poslova. Pomaže nam pri govoru, ali i pokreće hranu u našim ustima, olakšavajući nam doživljaj okusa, žvakanje i gutanje. Ipak, otvaranje usta oslobađa prostor za bakterije, a tijekom vremena one formiraju kolonije na vrhu jezika, prenosi CNN.

Svi imamo bakterije na jeziku – neke su dobre, no većina ih je loša. Strugači za jezik efikasan su način za čišćenje bakterija s jezika – pod uvjetom da ih koristite ispravno.

Što je strugač za jezik?

Strugači za jezik plastične su ili metalne spravice kojima se čisti površina jezika. Oni su neka vrsta češlja, samo za jezik, kaže dr. Michael Kosdon, kozmetički zubar iz New Yorka.

Strugači sidaju bijeli sloj s bakterijama, česticama hrane i mrtvim stanicama zarobljenim između okusnih pupoljaka na jeziku. Taj sloj uključuje i bakterije koje izazivaju loš zadah.

Struganje jezika može pomoći u slučajevima “kada imate mnogo bakterija i bijelog sloja na jeziku”, kaže Kosdon. “Skidanjem dog sloja zapravo bolje možete okusiti hranu jer bijeli sloj prekriva okusne pupoljke.”

Je li učinkovitost strugača medicinski dokazana?

Nekoliko medicinskih studija podržava korištenje strugača za jezik za uklanjanje bakterija i lošeg zadaha, no te studije bile su većinom malene i nisu pokazale snažne rezultate. Neka klinička istraživanja otkrila su da je za čišnjenje jezika učinkovitiji strugač od tek pranja zubi, no efekt je bio privremen.

Budući da snažnih dokaza nema, Američka zubarska udruga trenutno ne savjetuje korištenje strugača za jezik, no oni vam neće naštetiti ako ih želite isprobati. Ipak, važno je da vam veći prioritet bude pranje zubiju dvije minute sa zubnom pastom koja sadrži fluor, korištenje zubnog konca i redovni posjeti zubaru, kaže dr. Alice Boghosian, glasnogovornica savjetnika za potrošače pri zubarskoj udruzi.

“Osobno koristim strugač prije spavanja i ujutro nakon pranja zubiju i korištenja zubnog konca”, kaže ona. “Dobijem osjećaj čišće usne šupljine.”

Kako koristiti strugač za jezik

Strugač za jezik možete koristiti onako kako koristite britvicu, kaže Kosdon.

Tri do pet puta prijeđite okomito jezikom kako biste uklonili bakterije, koristeći lagani pritisak. Nemojte pritiskati pregrubo, jer možete stvoriti mikroskopske porezotine na jeziku, koje mogu dovesti do upale ili iritacije pri konzumaciji zasićene ili kisele hrane.

“To je proces pokušaja i pogreške”, kaže Boghosian. “Pokušajte lagano i pogledajte koliko plaka skidate bez da se porežete.”

Ako ne koristite jednokratni strugač, obavezno ga nakon svakog korištenja isperite sapunom i vodom. Kosdon savjetuje namakanje strugača u čaši s mješavinom vode i hidrogen peroksida na nekoliko minuta, kako biste bili sigurni da je dezinficiran.

Koliko često koristiti strugač?

Ne postoje službene upute za to koliko često biste trebali koristiti strugač za jezk. Dokle god zube perete dvaput dnevno i koristite zubni konac, Boghosian kaže da strugač za jezik možete koristiti kad god za to osjetite potrebu.

Ako pokušavate uvesti korištenje strugača za jezik u svakodnevnu rutinu oralne higijene, Kosdon savjetuje da ga koristite barem dvaput dnevno.

“Vjerojatno je dobra ideja uvesti to u rutinu. Ne može naškoditi ako se koristi kako treba”, rekao je on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.