Suhi šampon: Koliko često ga smijete koristiti i koliko je siguran?

Lifestyle 07. tra 202408:29 0 komentara
Tim Mossholder / Unsplash

Ponekad nam ponestane vremena, a ponekad nam se jednostavno ne da prati kosu. Suhi šampon često je spas u takvim trenucima. No, možemo li ga bez razmišljanja?

U posljednje vrijeme u javnosti se sve više govori kako suhi šampon može oštetiti kosu. Kako to funkcionira i na što treba najviše paziti?

Suhi šampon djeluje tako da upija višak masnoće i prljavštine s vlasišta. Ne preporučuje se pretjerano isušivanje vlasišta jer su prirodna ulja koja proizvodi tijelo važna za održavanje površnog sloja kože i folikula dlake, koji su neophodni za zdravu i sjajnu kosu.

“Ako uništavate vitalnu ulogu masnoće, kosa može biti suša nego što biste željeli”, rekla je dermatologinja Mamina Turegano za USA Today, dodajući da neuravnotežena masnoća kože može izazvati iritaciju i upalu. Osobe koje su alergične na sastojke na bazi alkohola trebaju biti posebno oprezne.

Masno vlasište može postati povoljno okruženje za razvoj seboreičnog dermatitisa ili prhuti, što dodatno pogoršava potencijalnu upalu vlasišta, a može se pojaviti crvenilo i svrbež. Premda nisu provedene studije koje izravno povezuju korištenje suhog šampona s gubitkom kose, Turegano kaže da ne isključuje ni taj problem.

Turegano kaže da suhi šampon nije toliko problematičan, ali preporučuje da ga ne koristite više od dva puta tjedno.

Većinom su sastojci u suhim šamponima sigurni, rekla je Abigail Waldman, dermatologinja i docentica na Sveučilištu Harvard za USA Today, ali brine benzen u nekim proizvodima. Prema klasifikaciji Međunarodne agencije za istraživanje kancerogenih tvari benzen je klasificiran kao kancerogen, što znači da se smatra potencijalnim rizikom za razvoj raka kod ljudi.

Na kraju stručnjakinja dodaje da je bolje koristiti suhi šampon u prahu nego onaj u spreju koji je opasniji po potencijalnoj količini štetnih tvari. “Ako tražite suhi šampon, tražite onaj s manje sastojaka”, dodala je za USA Today.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!