Talijanski umjetnik bori se protiv rasizma pretvaranjem svastika u kolače

Lifestyle 26. stu 202111:57 0 komentara
REUTERS/Chiara Negrello

Svastike na zidu postaju divovski kolači s ljubičastom glazurom, a riječi "moj Hitler" pretvaraju se u "moje muffine". Sve to napravi u jednom danu talijanski umjetnik koji se bori protiv rasizma pretvarajući ružne grafite u hranu.

“Brinem se o svom gradu zamjenjujući simbole mržnje ukusnim stvarima za jelo”, kaže 39-godišnji umjetnik, čije je pravo ime Pier Paolo Spinazze, a čije je profesionalno ime Cibo talijanska riječ za hranu.

Nedavno ga je jedan od njegovih 363.000 pratitelja na Instagramu upozorio da se u malom tunelu na periferiji Verone nalaze svastike i rasne uvrede.

Pojavio se noseći prepoznatljivi slamnati šešir i ogrlicu od punjenih kobasica. Izvadio je vrećicu s bojama u spreju i krenuo na posao.

Prekrio je mrlje sjajnom kriškom pizze i caprese salatom – mozzarellom, rajčicama i bosiljkom. Svastika je pretvorena u ogromnu crvenu rajčicu. Dok je stvarao murale u tunelu, za koje mu je trebalo oko 15 minuta po crtežu, ljudi su iz automobila gledali kroz prozore i mahali.

Jedna je učiteljica likovne kulture spustila svoj prozor kako bi pohvalila njegov rad.

Posljednjih godina skupine za ljudska prava upozoravale su na rastući rasizam u Italiji nakon masovnog useljavanja iz Afrike.

Fašistička kultura i ratni diktator Benito Mussolini još uvijek imaju čvrstu jezgru obožavatelja.

Kako je postao lokalna slavna osoba u Veroni, stekao je i neprijatelje: “Cibo spavaj s upaljenim svjetlima!” netko je sprejom napisao na zid. Prijetnju je pretvorio u sastojke recepta za njoke.

Suočavanje s ekstremistima nikada nije dobro, jer su nasilni ljudi, navikli su na nasilje, ali su i kukavice i jako glupi, rekao je Spinazze.

“Važno je ponovno otkriti vrijednosti koje smo možda zaboravili, posebno antifašizam i borbu protiv totalitarnih režima koji proizlaze iz Drugog svjetskog rata”, rekao je. “Moramo se podsjetiti na te vrijednosti.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.