Tian iz Zagreba osvojio prestižnu Harvardovu nagradu, sve je otkrio za N1

Lifestyle 23. svi 202421:43 > 24. svi 2024 17:43 0 komentara

Učenik 3. razreda zagrebačke IX. gimnazije i dobitnik Harvard Book Prize, Tian Vlašić gostovao je u Newsnightu kod našeg Ivana Hrstića gdje je govorio o svojim postignućima, nagradama te interesima.

Tian je srednjoškolac koji je već osvojio direktni upis na Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu i jedan je od dva hrvatska učenika koje su bivši studenti (alumni) Harvarda ove godine odabrali za dobitnika priznanja Harvard Book Prize.

“Nagrada je čisto simbolička, u biti je to nekakva afirmacija postignuća učenika koju dodjeljuju bivši studenti, alumni, Harvarda”, rekao je Tian.

Dodao je i da dobitnika nagrade treba prijaviti škola pa je tako bilo važno da ga je njegova škola prepoznala i prijavila za nagradu.

“Traže se i osobine učenika, važno je da učenici imaju karizmu, da vole pomagati u društvu, važno je i znanje engleskog jezika i nešto što čini učenika jedinstvenim. Nagrada je jako prestižna i velika je kompeticija oko nje”, rekao je Tian.

Ovaj svestrani učenik je otkrio kako je u početku njegovo zanimanje bilo usmjereno na kemiju.

“Kada sam prvi put došao na nastavu kemije ja sam već pola toga znao. Pa je onda kraj osnovne na red došla i fizika, a matematika je cijelo to vrijeme bila tu negdje u pozadini iako sam bio uvjeren da će kemija biti ono čime ću se baviti”, objasnio je.

“Matematika nudi širi spektar nego prirodne znanosti. Ulazi u apstraktne stvari. Osim što ona nije znanost možem reći da je matematika vještina ali i način razmišljanja”, zaključio je Tian koji, iako je već osigurao direktan upis na Prirodoslovno-matematički fakultet, mora položiti maturu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!